АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

ММФ: Знамо да Република Српска тражи велико задужење због дугова и дефицита

res 1710863749 mmf znamo da republika srpska trazi veliko zaduzenje zbog dugova i deficita

 

„Република Српска не може добити кредитни аранжман са Међународним монтетарним фондом, већ то може само Босна и Херцеговина као цјеловита земља.“ Нагласила је ово шефица Мисије ММФ-а у БиХ Алина Ланку на годишњој конференцији за медије и додала да тренутно ММФ није у преговарачкој мисији са БиХ за нови аранжман, те додала да су оба ентитетска буџета у дефициту, с тим што буџет Републике Српске има израженије потребе за задуживањем, пише БН.

„БиХ се може задужити само као цјеловита земља. Желим такође истаћи у вези Републике Српске, ми видимо, дакле обавијештени смо, да постоје планови за значајно спољно задуживање, дакле издавање дужничких инструмената у иностранству од стране Републике Српске, међутим ти инструменти и то финансирање није у потпуности јасно идентификовано“, изјавила је Ијанко и нагласила да су, када се ради о буџету Републике Српске, израженије потребе за финансирањем, посебно од прошле године, због дефицита и доспијећа ранијих кредитних обавеза.

Ијанку је позвала на смањење јавне потрошње и посебно се осврнула на повећања минималних плата у БиХ, те нагласила да је само Федерација то урадила према законској формули и уз пажљиву анализу.

„Федерација је у јануару повећала минималну плату у складу са законском формулом, што подржавамо. Против смо ад хоц повећања минималне плате и савјетујемо да се сва будућа повећања плата пажљиво процјене, у смислу могућих посљедица на повећање цијена, запослење и конкуренцију“, нагласила је Ијанку.

IMG bc3c4402c3cd670feea8a8464b97514b V

Шефица Мисије ММФ-а у БиХ је истакла да посебно забрињава то што ентитетски буџети имају све више расхода, док је прихода све мање…

До сада је буџете подржавала инфлација, а сада се смањила, па се смањује позитиван ефекат на приходе,“ појаснила је шефица ММФ-ове Мисије у БиХ.

Због тога је Ијанку поручила да се власти морају припремити и на ситуацију у којој неће имати довољно новца за све потребе, те је препоручила да ограниче прекомјерну текућу потрошњу. Посебно се осврнула на мањак контроле при запошљавању у јавном сектору.

„Потребно је извршити преглед запослених у јавном сектору, преглед њихових плата и социјалних давања“.

Током новинарских питања, Ијанку није жељела да коментарише санкције које појединцима у Босни и Херцеговини уводе државе чланице ММФ-а.

331345907 591577342416355 708627120190898311 n

(БН) Фото: БН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *