АКТУЕЛНОЗВОРНИК

У недјељу, 3. марта, обиљежавање 31. годишњице од формирања 2. Одреда Шековићи, Специјалне бригаде полиције МУП-а РС

00480011

 

У недјељу, 3. марта, биће обиљежена 31. годишњица од формирања Другог одреда Шековићи, Специјалне бригаде полиције МУПа РС. Према најави организатора, у 11 сати, у цркви Покрова Пресвете Богородице у Шековићима је парастос погинулим припадницима ове јединице.

У 11, 30 је полагање цвијећа на споменик Палим борцима и у спомен – соби у Шековићима, а у 12,00 сати на свечаној академији у Дому културе у Шековићима биће премијерно емитован филм „Свако има свог јунака, кога више нема, аутора Љубише Милутиновића.

 – Без разумијевања величине жртве и цијене којом је плаћена одбрана Републике Српске, не може да се разумије српски народ, његова љубав према отаџбини и слободи. Овај филм није само одавање поште погинулим јунацима из Одреда Шековићи, већ свим херојима палим за слободу Српске и његовању сјећања, без које би генереације које сада живе и оне које ће доћи, биле ускраћене за истину о херојству српског народа у Републици Српској – рекао је Милутиновић.

NASLOVNA SLIKA

 – Током Одбрамбено-отаџбинског рата ово је била једна од елитних јединица која је учествовала у борбама широм Републике Српске. Специјалци из Шековића су одлазили са терана на терен, из акције у акцију, првенствено тамо гд‌је је помоћ српском народу била најпотребнија, у Бирчу, у Вишеграду, Скеланима, око Сарајева, на Озрену. Још дуго ће се памтити борба на Мајевици у априлу 1995. године када су специјалци из Одреда Шековићи извршили деблокаду војске и полиције из окружења на релеју Столице на Мајевици. Због велике храбрости и јунаштва припадника ове јединице, били су омиљени у народу и уливали су велику сигурност гд‌је год су учествовали у одбрани српске територије и српског народа. Кроз Други одред Специјалне бригаде полиције Шековићи прошло је око 500 припадника, двадесет их је погинуло, а 77 рањено. Други одред СБП МУП-а РС  Шековићи одликован је  17.11. 1995. Медаљом Петра Мркоњића – стоји у позиву организатора за обиљежавање 31. годишњице Другог одреда Шековићи, Специјалне бригаде полиције МУПа РС.

(Инфо Бирач)

ФОТО: Уступљене фотографије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *