АКТУЕЛНОРЕГИОН И СВИЈЕТ

Столац: Потражња за куварима – нуде плату 3.000 КМ, смјештај…

novac pare nasa 800x445 1
ФОТО: Илустрација, архив

 

Чак 3.000 марака мјесечно, уз топли оброк, уплату свих доприноса, смјештај те друге погодности, могао би зарадити кувар који се запосли у једном ресторану у Стоцу, пише Аваз.

Толику плату, уз додатну награду током љетне сезоне, у огласу је понудио угоститељ Ибрахим Батан Бузаљко.

Уз силне симпатије јавности које је побрао објавом таквог огласа, Бузаљко већ мјесец дана није успио пронаћи кувара. А потребно му их је четворо.

Како је испричао, хроничан недостатак кувара, и уопште особља, у угоститељском сектору све је израженији.

„То је страшан проблем, вјерујте, а све сам покушао. Интереса и упита за оглас је било, има и даље, али некако као да сви бјеже од одговорности. Правог, професионалног кувара је, изгледа, немогуће наћи, поготово у Херцеговини“, испричао је он.

Непојмљиво му је да образовање не прати тржиште рада, па је као примјер указао на чињеницу да у Стоцу од двије средње школе ниједна не образује ученике за занате и она занимања која су дефицитарна.

425840940 818481386967728 835703967474133023 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Његов примјер није једини. Штавише, као никада раније у Херцеговини је кренула права помама за куварима, конобарима, рецепционарима, собарицама…

Давор Крешић, познати неумски хотелијер, рекао је да је још у новембру прошле године огласио радна мјеста за ову сезону.

„То је огроман и код нас заправо стандардни проблем. Не можете очекивати куваре, конобаре и слично из, на примјер, Мостара, Међугорја, Сарајева, јер све су то туристичка мјеста, а скоро подједнако тог кадра недостаје и њима. Новац није проблем, плате које се нуде су заиста високе, али, једноставно, те радне снаге нема“, рекао је Крешић за „Аваз„.

Умјесто да се, како је нагласио, бави продајом и маркетингом, тренутно је присиљен фокус држати на тражењу кадра.

„Нема друге, изгледа, већ да увозимо радну снагу из Непала и Бангладеша“, додао је он.

348310993 738200741645518 6822185732253322289 n 1
Đak sport – Zvornik!

Најтраженија занимања

Занимљиво је да су, према посљедњим подацима Федералног завода за запошљавање, кувари међу најбројнијим занимањима у многим кантонима.

Највише их је у Тузланском кантону, и то 1.102, затим у Зеничко-добојском, гдје их је 781, а у Херцеговачко-неретванском на бироу се води 697 кувара. Како су казали, поставља се питање вођења такве евиденције и уопште сврхе.

У оквиру истраживања тржишта рада за ову годину међу најтраженијим занимањима 3. и 4. степена ССС-а су продавачи/трговци, конобари, бравари, вариоци, кувари, возачи камиона, шивачи, столари…

Исказана је велика потражња за помоћним радницима у производњи и радницима за једноставне послове.

beoprom

(Извор: avaz.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *