АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Покренута лавина: Поднесено више од 50 кривичних пријава за клевету, има пријава против новинара

hfjfgjh

 

За само неколико мјесеци од усвајања, најблаже речено спорних, одредби Кривичног законика РС, којим је клевета након 20 година поново постала кривично дјело, у тужилаштва широм Српске стигле су 52 кривичне пријаве, пише Капитал.

Према информацијама из шест тужилаштава, највише пријава је на подручју које покрива Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци, чак 32. У другим је тај број нижи, али тамо су концентрисане све пријаве против новинара. Из овога се види да се пријављивање клевете тужилаштву многима осладило, посебно зато што више не морају да ангажују адвоката ради приватне тужбе, него то за њих ради држава.

Од 32 пријаве у Бањалуци, њих седам се односе на кривично дјело изношење личних и породичних прилика. У овом тужилаштву нису прецизирали структуру пријава.

Према незваничним информацијама до сада у Бањалуци није било пријава против новинара и медијских кућа, али се то данас промијенило доласком пријаве против једног интернет портала чиме се њихов број попео на 53.

“Оштећено лице из Бањалуке пријавило је да су на једном интернет порталу објављене приватне фотографије и текст чији садржај штети његовом угледу и части, те бањалучка полиција предузима све неопходне мјере и радње да идентификује извршиоца и расвијетли клевету“, саопштено је из Полицијске управе Бањалука.

4

Има пријава против новинара

Наводи се да је оштећена особа поднијела пријаву надлежној полицијској станици, а да је о свему обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва.

У овом тужилаштву су нам рекли да су подносиоци пријава и физичка и правна лица, те да је у једном случају донесена наредба о неспровођењу истраге.

У ОЈТ Бијељина су рекли да тренутно имају шест пријава за клевету, а потврдили су и да међу њима има пријава против новинара.

“Од шест пријава, пет је против познатих и једна против непознатог починиоца. Међу наведеним пријавама има пријава против новинара/новинарки, а њихов идентитет вам не можемо открити јер су предмети у фази пријаве. У конкретним предметима су наложене неопходне мјере и радње, те прикупљање одређених доказа, од којих ће зависити и коначна тужилачка одлука. Тужилаштво тренутно нема подигнутих оптужница за наведено кривично дјело“, рекли су у ОЈТ Бијељина.

У Добоју постоје четири пријаве до сада, а једна од њих се односи на “уредника интернет портала” чије име нису открили.

“Једна пријава је ријешена непокретањем истраге, а остале су у раду. У питању је пријава против руководиоца правосудне институције, друга против лица које је било полицијски обрађивано, а трећа против лица које води Фацебоок профил “Народ види народ зна“, рекли су нам у ОЈТ Добој.

Из групе кривичних дјела против части и угледа у Окружном јавном тужилаштву Приједор тренутно су поднесене три пријаве и то за клевету.

“За друга кривична дјела из ове групе немамо поднесених пријава, а нема ни пријава против новинара. Сви предмети су у раду“, рекли су у ОЈТ Приједор.

425840940 818481386967728 835703967474133023 n
Vaš Shooter – Zvornik!
Биће тога још

Против новинара и медијских кућа нема пријава ни у Требињу, али имају два предмета која се односе на клевету.

“Предмети су заведени на основу пријава физичких лица. У једном случају је донесена наредба о неспровођењу истраге зато што је било очигледно да се не ради о кривичном дјелу, а на другом предмету се ради“, рекли су у овом тужилаштву.

У Источном Сарајеву постоји пет пријава, те три службена извјештаја за кривично дјело клевета.

“Три пријаве су против новинара, двије против непознатих лица и три против грађана. Сви предмети су у фази пријаве и у редовној процедури”, кажу у тужилаштву.

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић каже да пријављивање клевете многима осладило, посебно зато што се терет и трошкови истраге и доказивања пребацују на трошак државе. Како смо ушли у нову изборну годину, каже Вукелић, може се очекивати да ће и ово бити један од алата који ће се злоупотребљавати од стране политичара, те да ће пријаве сипати са свих страна.

“У прекршајном поступку тужилац доказује да је оклеветан. У кривичном се терет и трошкови истраге, доказивања и вођења поступка пребацују на државу и ангажује се државни апарат да вас брани од клевете. Власти у Српској су планирале да криминализацииом клевете ограниче слободу говора и посебно критичког новинарства, а изазваће хаос у тужилаштвима и оптеретиће их обрачунима политичара са свима који им нису по вољи“, каже Вукелић.

beoprom

Новинарка Љиљана Смиљанић каже да су медијски радници упозоравали да ће бити много кривичних пријава због клевете, јер измјенама и допунама закона ништа није прецизно дефинисано.

“Грађани су стекли утисак из изјава предлагача и оних који су гласали за измјене КЗ да друга заштита од клевете не постоји, што није тачно јер смо све вријеме имали Закон о заштити од клевете и сада за клевету можете да добијете и тужбу и кривичну пријаву. То што су нека тужилаштва мали дио пријава већ одбацили је доказ да грађани не виде или не знају разлику”, каже Смиљанићка.

Истиче да немамо детаљне информације о томе ко је пријављен и ко су пријавиоци, али да се из ових података стиче утисак да је већином ријеч о грађанима, на шта је упозоравано све вријеме.

“Тек би требало да видимо како ће све изгледати, како ће да се спроводе те измјене и допуне КЗ, како ће се понашати судије и тужиоци и ту такође можемо да наиђемо на нове опасности по слободу говора и мишљења”, каже Смиљанићка.

348310993 738200741645518 6822185732253322289 n 1
Đak sport – Zvornik!

(Извор: capital.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *