АКТУЕЛНОБРАТУНАЦЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Ратови у свијету повећали потражњу за наоружањем – намјенска индустрија БиХ прошле године имала рекордан извоз

vihor

 

БиХ наставља да обара рекорде када је ријеч о извозу оружја и муниције, а да је тако показује и податак да је у прошлој години намјенска индустрија у иностранству испоручила производе вриједне око 241 милион КМ, што је за чак 45 милиона више у односу на годину раније, пише Глас Српске.

Највише су извожене бомбе, гранате, торпеда, мине, ракете те слична војна муниција и њихових дијелови.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ раст извоза започео је од 2020. године када је на ино-тржиште пласирано наоружање вриједно 141 милион марака, а годину касније око 192 милиона марака.

– Као и претходних година БиХ је највише оружја извезла у Сједињене Америчке Државе, Бугарску, Турску и Саудијску Арабију. Осим ових земаља при самом врху су и Србија, Словачка, Њемачка, Конго и Чешка – казала су из УИО БиХ.

Овакви подаци нису изненадили ни људе у намјенској индустрији. Већински власник компаније “Технички ремонт Братунац” (ТРБ) Славенко Ристић рекао је за “Глас Српске” да је из мјесеца у мјесец све већа потражња са оружјем, а за то је заслужно више фактора.

– То ме не изненађује, с обзиром на то у каквом времену живимо, не постоји међународно право, а потражња за оружјем није условљена само сукобом у Украјини. Готово смо убијеђени да ће овај тренд како ове године тако и наредих само расти – рекао је Ристић.

Према његовим ријечима, ово је и шанса за развој намјенске индустрије, а имају добру сарадњу са земљама којима испоручују производе.

– Сваки произвођач намјенске индустрије у БиХ и Србији је на максимуму својих капацитета а потребна су додатна улагања у овај сектор, ту мислим на нова запошљавања и јачање економије, а као одговорна компанија планирамо нова улагања. Уз нас ту је фирма “ОРАО” из Бијељине и то је чиме Српска у овом тренутку располаже – рекао је Ристић додавши да су ове године запослили шест младих инжењера са регије Бирач.

348310993 738200741645518 6822185732253322289 n 1
Đak sport – Zvornik!

Ристић каже да нису одустали ни од отварања нове фабрике оружја, само је питање да ли ће то бити у Бањалуци или неком другом граду. Наглашава да ће фабрика бити на простору Српске, имају пуну подршку Владе Српске, а административни послови већ су завршени.

– Једини разлог зашто већ нисмо ушли у ту причу је што каматна стопа тренутно није одговарајућа. Наиме, у нашем бизнис плану је предвиђено да тај пројекат финансирамо уз камату од три до четири одсто, а сада су оне око 10 одсто па не журимо и чекамо прави моменат да се стабилизује тржиште. Уз то у сектору реалне економије пружиће се прилика за 300 нових радних мјеста те ћемо на тај начин да обезбиједимо останак младих, али и комплетних породица у нашој земљи, што нам је један од приоритета – рекао је Ристић.

Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ у прошлој години увоз оружја и муниције био је сличан оном из 2022. године.

 – На подручју БиХ лани је увезено оружја у вриједности од 24, 498 милиона КМ, а највећа је била потражња за гранатама, минама и муницијом – истакли су из УИО БиХ.

3

(Извор: Глас Српске)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *