АКТУЕЛНОСРЕБРЕНИЦА

Скелани: У току изградња спомен-собе за српске жртве Одбрамбено-отаџбинског рата

242883

 

На иницијативу Српског културно-просвјетног друштва „Осат“ из Скелана, започета је реконструкција и обнова парохијске куће у којој ће бити урађена спомен-соба у знак сјећања на 306 страдалих мјештана Скелана у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

У соби, чија се изградња финансира средствима донатора, биће инсталиране фотографије свих убијених цивила и војника са подручја Скелана од 1992. до 1995. године.

Предсједник Српског културно-просветног друштва „Осат“ хаџи Душко Мандић рекао да су Скелани једнино мјесто у Републици Српској које нема спомен-собу, иако је свака 10. жртва у Подрињу са подручја ове локалне заједнице.

Мандић каже да је на парохијском дому урађен нови кров, лимарија, постављена је и нова столарија. Разведене су електро и водоводне инсталације, као и канализација и сада је акценат на осталим унутрашњим радовима.

– Поред тога ставиће се плоче са подацима међународног Црвеног крста, које сматрамо најистинитијим за страдање Срба у 1 и 2. свјетском рату. Осим фотографија, стајаће и икона Распећа која је симбол страдања – нагласио је Мандић.

Драган Јањић нагласио да је друштво „Осат“ на себе преузело обевезу да реновира комплетан објекат.

– Ми смо живи свједоци, и не би било добро да смо то оставили нашој дјеци. То је најмање што ми можемо како би се одужили породицама погинулих – истакао је Јањић.

5 1

(Извор: РТРС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *