АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Зворник: Представљено пет књига Удружења књижевника „Сјеверац“ из Подгорице

viber slika 2024 01 28 21 30 12 666

 

У зворничком Дому омладине јуче је представљено пет књига аутора из Црне Горе који су чланови Удружења књижевника „Сјеверац“ из Подгорице. Представљене су књиге „Косовски завјет“ аутора Жарка Бојића, „Честитке и посвете“ и „Рјечник српских архаичних ријечи“ аутора Бранка Бате Крковића, „Некад и сад“ ауора Милована Мише Кубуровића и „Породична љубав“ аутора Милојке Кубуровић.

Бојић је рекао да је књига „Косовски завјет“ надограђени сонетни вијенац кроз који се протеже акростих из чега је пористекла још једна пјесма која по форми није иста. Према његовим ријечима, други дио књиге назвао је „Дукљански плот“ усмјерена је на оне  у Црној Гори који су се одрекли својих дједова и који не признају да су Срби. 

Крковић је рекао да је у „Рјечник српских архаичних ријечи“ ставио акцент на ријечи које се исто пишу, али се раличито изговарају и имају двојака значење као на примјер „алат“ прибор за рад или коњ црвено смеђе боје, или „биће“ људско или неко друго створење или догодиће се, итд. Он је нагласио да је сакупио око 11.500 тих архаичних ријечи.

beoprom

Директор издаваћке куће „Ас оглас“ из Зворника Дејан Спасојевић рекао је да је сарадња са књижевницима Црне Горе традиционална уз представљање позитивних културних вриједности којим се његује традиција, вјера, као и све оно што је у скалду са традицијом српског народа.

 – Наравно, наша издавачка кућа је отоврена и за друге тематике и објављује књиге различитих  садржаја, које су у скалду са позитивним друштвеним вриједностима – рекао је Спасојевић.

Клуб књижевника „Сјеверац“ основан је 1983. године у Копенхагену у који су били укључени пјесници бивше Југославије радећи на привеменом раду у Данској, Шведској и Норвешкој.

У Копенхагену је овај клуб, чији је предсједник био Владимир Влајко Секуловић, функционисао пуне 24 године, након чега се преселио 2007. године у Подгорицу да његује традицију српског  народа, српски језик, ћирилично писмо и братксу љубав према Русији и руском народу.

Организатор промоције је издавачка кућа „Ас оглас“.

viber image 2023 10 10 14 40 41 208

(Инфо Бирач)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *