АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИК

Инвестиционе активности: Домаћа памет и знање дошли до пуног изражаја и на најновијим пројектима компаније „Алумина“

419236912 949286003496580 3186910442921484961 n

 

Компанија „Алумина“ има срећу да има и добре стручњаке и добре менаџере и добре раднике. Овим ријечима предсједника Управног одбора Зорана Стевановића је на најбољи начин осликана снага колектива, који је, захваљујући својим кадровима,  у протеклом периоду, реализовао многе значајне пројекте, који, осим што су промијенили лице фабрике, допринијели и проширењу производног програма, захваљујући коме се „Алумина“ позиционирала на свјетској и европској мапи пробирљивог и захтјевног тржишта као респектабилан и поуздан пословни партнер.

Домаћа памет и знање дошли су до пуног изражаја и на најновијим пројектима који су у току у фабрици. Помоћник директора за  одржавање и инвестиције у компанији „Алумина“ Гордан Вуковић каже:

„Иза свих наших пројеката апсолутно стоје људи, без њихове добре организације не би се практично могло ништа урадити.  Захваљујући кадровском потенцијалу наших запосленика, прије свега инжењерског и мајсторског кадра, успијевамо много тога сами да урадимо. Компанија се углавном ослања на сопствену радну снагу, гдје смо се доказали у претходним инвестиционим пројектима, показујући спремност да се суочимо са свим изазовима који се појављују током инвестиционих радова“,  истиче Вуковић, подсјећајући да се управо кроз разне пословне изазове годинама стицало искуство на које су успјешно могли да одговоре кадрови ове фабрике.

У току 2023. године, према ријечима Вуковића, у нове пројекте компанија „Алумина“ инвестирала је око 10 милиона КМ.

Крајем прошле године завршена су и пуштена у рад два нова реактора за производњу силика гела у сектору „Алусил“.

„Са становишта свих фаза електрике, машинства и аутоматике, ради се о двије сложене линије, заправо ријеч је о комплексној опреми, коју смо практично урадили сопственим снагама, почев од пројектовања, односно израде техничке документације и највећег броја дијелова, док смо само један дио опреме куповали од наших добављача“, казује Вуковић, додајући да је завршетак овог пројекта и пуштање у рад инсталисане опреме са два нова реактора,  омогућило повећање капацитета производње силика гела за око 30 одсто.

419242366 949285990163248 1854222757775468390 n

У току прошле године у фабричком кругу „Алумине“, у оквиру погона за производњу фино преципитираних хидрата,  изграђена је још једна линија за пријем и истакање готових производа са припадајућим силосима.

Вуковић каже да су на овом производном објекту у завршној фази радови на инсталирању седме линије за производњу фино преципитираних хидрата, што ће омогућити повећање производног капацитета за 10.000 тона годишње.

„Морам да истакнем да смо све кључне уређаје урадили код нас, са нашим кадровима, почев од фазе пројектовања, па  до самог извођења и монтаже опреме“, наглашава Вуковић.

Једно од важних постројења на овој новој линији је млин цјепива, кога смо, каже Вуковић, сами испројектовали и израдили, односно урадили комплетну техничку документацију.  

Вуковић појашњава да трошкови израде овог уређаја износе око 240.000 КМ, а да смо га, рецимо,  набављали на тржишту млин цјепива би коштао око 600.000 КМ.

Такође, вишеструко ће бити умањени и трошкови тракстог филтера, такође једног од кључних уређаја који се ради у оквиру овог инвестиционог пројекта. И овај уређај је дјело наших људи – од пројектовања до израде и монтаже укључени су искључиво кадрови фабрике.

У завршеној фази је и израда сушаре хидрата, исто тако веома битног постројења за будућу седму линију производње ФПХ.

„Посљедњу сушару коју смо куповали коштала је око 650.000 евра. Одлучили смо да сами правимо ово постројење и израда нове сушаре је у завршној фази“, казује Вуковић.

Он наглашава да су у свему овоме велики допринос имали наши пројектанти. Како каже,  инжењерски тим Техничког бироа је успио све ове уређаје, које смо раније искључиво куповали и издвајали значајна финансијска средства, да испројектује, дакако по њиховом узору, тако да ће се остварити велике уштеде кад је у питању изградња седме линије ФПХ.

„Кључна ствар су инжењери у Пројектном бироу који су те уређаје снимили и испројектовали и на одређени начин урадили документацију на основу које смо, потом,  могли да покренемо њихову израду у нашој Машинској радионици, као и набавку појединих резервних дијелова код наших добављача. Тако,  да почев од самог нашег Развоја, који је, наравно, доста помогао у дефинисању овог пројектног задатка за израду ове опреме, затим Техничког бироа који је, у сарадњи са инжењерима из Одржавања,  све то испројектовао, до саме производње у Машинској радионици.

419260628 949285993496581 4475628454987632066 n

Велики допирнос у извођењу машинских, електро и радова аутоматике имали су сектори Машинског одржавања и Електро одржавање и аутоматике. Све послове око електро постројења и аутоматике преузели  смо сами да изводимо и радимо успјешно са том нашом екипом инжењера. Једном ријечју, свако је дао свој допринос у свом дијелу и ми смо успјели да направимо уређаје и опрему који су за нас вишеструко јефтинији, а обављаће функцију исто као они које смо раније куповали и скупо плаћали“, говори Вуковић.

Међу новим пројектима који се реализују у компанији „Алумина“ је и изградња базена за неутрализацију отпадних вода  у сектору “Алусил”. Ради се о веома значајном објекту са аспекта екологије и на овај начин биће ријешен проблем лужнатих отпадних вода са погона за производњу зеолита и киселих отпадних вода са погона за производњу силика гела. Овдје је завршен већи дио грађевинских радова.

У склопу погона ХПВ-е, гради се објекат у коме ће бити смјештена опрема за добијање деминерализоване воде поступком реверзне осмозе. Урађена је бетонска носећа конструкција, предстоји изградња постројења „танкване“, гдје ће бити смјештене посуде „деми воде“ и друга опрема неопходна за овај процес рада.

„Комплетна линија за производњу деминирализоване воде новим поступком је наручена из Кине и ускоро очекујемо  испоруку и инсталирање опреме у новоизграђеном објекту“, казује Вуковић.

Поред ових најзначајнијих пројеката, у протеклој години је доста било и мањих инвестиција, које су се односиле на разна унапређења у производњи, прије свега у погледу смањења трошкова и унапређења квалитета производње. 

„Сваки захтјев и приједлог који смо добили од сектора Развоја и Производње, у смислу промјене одређене опреме, али и изградње нове опреме, како би се повећао капацитет, односно  побољшала  економичност и квалитет производа, је успјешно реализован, од пројектовања до извођења конкретних радова“, наводи Вуковић.

Свакако, наглашава Вуковић, постоји још пуно простора да ми унаприједимо свој рад како би још више били економичнији и квалитетнији, и како би ишли у корак са временом и новим процесима. Наравно, за то су потребна одређена улагања, прије свега у обнављање машинског парка са новим савременим уређајима, попут ЦНЦ машина и других уређаја за машинску обраду,  како би успјели да будемо још ефикаснији и бољи у свом раду.

У свему овоме, појашњава Вуковић, једно од кључних питања, не само компаније „Алумина“, него и свих других који се баве неким послом, односи се на људске ресурсе.

„Обезбиједити квалитетну радну снагу, практично значи задржати постојећи квалитет и радити на развоју нових људских потенцијала, односно на обуци младих кадрова како би се наставило радити успјешно и квалитетно“, наглашава Вуковић, што је, по његовом мишљењу, једно од кључних питања и задатак самог менаџмента компаније на коме се ради.

Кад је у питању будућност фабрике, Вуковић каже да постоје велики и значајни развојни планови. Од развоја нових производа, затим у дијелу снабдијевања сировинама, прије свега кречом, до области енергетике.

„Компанија ће морати одредити своју политику у сфери енергетике, јер је ситуација у свијету, због глобалних прилика у погледу енергије, јако компликована и нестабилна са свим врстама енергената, и чврстих горива и гаса. У наредном периоду, дакле, очекујемо нове пројекте на којима ће се интензивно радити“, закључује Гордан Вуковић, помоћник директора за одржавање и инвестиције у компанији „Алумина“.

419242522 949286006829913 5370995317128692952 n

(Извор: Фејсбук страница Алумине)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *