АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИК

Зоран Стевановић, предсједник Управног одбора  –  „Алумина“  наставља са развојем  свог производног програма

viber image 2024 01 12 14 53 15 548

 

Рад, штедња, освајање нових производа и технологија, те свакодневна борба за очување тржишног статуса наше компаније, биће главне карактеристике у раду „Алумине“ у 2024. години, поручује у интервјуу Зоран Стевановић, предсједник Управног одбора компаније „Алумина“.

■Господине Стевановићу, минула 2023. година је била изузетно тешка за бизнис и уопште за компаније широм свијета. Како се „Алумина“ снашла у тим условима?

-Задатак „Алумине“ је био врло комплексан у години која је за нама. Ми смо се суочили са поскупљењем и наших сировина и енергената, а истовремено наши купци, односно конкурентски произвођачи, су имали бенефите у односу на претходну годину с обзиром да је појефтинила енергија на западу.
Протекли период, гдје год се окренете, обиљежила је рецесија, посебно у западној Европи. Као посљедица руско-украјинског рата, криза се десила на начин да су сви они, дакле наши купци, изгубили значајно тржиште у Русији, односно њихови производи за чију производњу им служе компоненте које купују од „Алумине“ су доживјели једну озбиљну стагнацију. Њихови капацитети су пали за 10, 20, негдје чак и 50 %. Све то вријеме, да бисмо остали уопште на ногама, морали смо да користимо унутрашње резерве, да смањујемо трошкове и да се прилагођавамо новонасталој ситуацију. Ми смо у прошлој години за око 60-так милиона марака мање имали промета него у 2022. години. То је један озбиљан поремећај који „Алумина“ не би лако поднијела да се није борила са својим трошковима. Само поскупљење енергије било је више од 20% . Ту, прије свега, мислим на повећање цијене струје и повећање цијене угља. Наши добављачи боксита су, такође, подигли цијене у односу на 2022. годину. Сваки састанак са нашим купцима је почињао: „Можемо ли нешто скидати цијену, то је увијек била прва реченица након добродошлице“. Да би одржали продају и задржали све до једног купца, али и сачували пословне односе са њима, били смо принуђени да у некој мјери смањујемо наше цијене. Из тог разлога нисмо хтјели ни да производимо више него што можемо продати. Притом, морам рећи, да смо задржали све наше купце. Наравно, они купују у нешто смањеном обиму, али сви наши пословни партнери који купују производе од „Алумине“ остали су са нама да чекамо неко боље вријеме и да се престројавамо. У том смислу, наши развојни тимови и истраживачки центри великих европских компанија одржали су неколико састанака с циљем освајања нових производа и прилагођавања тржишту. Јер, ако нема више превелике тражње неког од наших производа, онда морамо почети да производимо нешто што има већу прођу и што се може више продати по неким значајно повољнијим цијенама. Профитабилнијим за саму фабрику, како бисмо одржали нашу ликвидност и како бисмо одржали ниво добити који је зацртан у овој компанији. И поред свега наведеног, „Алумина“ ће постићи један сасвим пристојан пословни резултат у 2023. години, који се може мјерити са добрим резултатима из претходних година, када је тржишна позиција „Алумине“ и наших купаца, односно корисника наших производа, била значајно повољнија. Сада настављамо да усавршавамо неколико нових производа. Они су ту, у нашим лабораторијама, скоро да су и направљени, треба то само преточити у производњу. Очекујем да ћемо већ у првој половини ове године један од нових производа пласирати на тржиште, који ће, надамо се, представљати револуцију на тржишту и револуцију у пословању саме „Алумине“. У сваком случају, очекујемо да ћемо освајањем неких нових производа и њиховим пласманом на тржишта широм Европске уније и цијелог свијета, значајно поправити тржишну позицију фабрике.

■Колико је за компанију важно повјерење купаца с обзиром да практично „Алумина“ у прошлој години није изгубила ниједног пословног партнера који купује наше производе?

-Важно је држати квалитет наших производа, који је, може се рећи, константан. Број рекламација је незнатан и он се смањује из мјесеца у мјесец. Скоро и да је био занемарљив у посљедњем кварталу прошле године. Повјерење купаца које је стечено и у годинама које су за нама, одржано је у апсолутном смислу и у данашњем времену. Наши партнерски односи са нашим купцима дошли су до пуног изражаја и у минулој тешкој години, нарочито у другој половини 2023. Очекујемо да ће се тренд узајамног поштовања и повјерења наших купаца и пословних партнера наставити и наш менаџмент ће све учинити да се ова пословна сарадња још више његује и подиже на један још већи ниво.

■Која је стратегија менаџмента и управе „Алумине“ коју сте одабрали за трансформацију фабрике, с обзиром на најаве о коначном завршетку стечајног поступка у матичном предузећу и зависним привредним друштвима који траје више од 10 година?

-Ми смо крајем пословне 2023. године купили потраживања Инвестиционо развојне банке Републике Српске, које је имала у „Енерголинији“, гдје су и остала наша предузећа били јемци. Тиме смо практично стекли све услове за затварање стечаја у „Енерголинији“, „Механици“ и у „Алусилу“. Исто тако, значајан број судских спорова је ријешен у прошлој години. Када је у питању стечај Фабрике глинице „Бирач“, остала су активна још два или три судска спора, тако да смо при крају стицања услова за сам завршетак стечаја. Ја очекујем да ће у овој пословној години бити завршени стечаји у „Алусилу“, „Енерголинији“ и „Механици“. И сам „Бирач“ ће бити при крају самог стечајног поступка, гдје ће остати поступци евентуалне продаје имовине како би се намирило што више повјерилаца у што значајнијем обиму. То ће бити једна прекретница у раду „Алумине“. Сви наши купци стећи ће једну правну сигурност у нашу компанију, јер за све велике и дугорочне уговоре увијек смо имали проблем и увијек смо имали хипотеку ова четири стечаја, нарочито стечаја Фабрике глинице „Бирач“.

■„Алумина“ је у протеклом времену свој раст заснивала на инвестицијама, проширењу производног програма и извозу. У том погледу шта се може очекивати у наредном периоду?

-Ми ћемо већ крајем првог квартала ове године завршити седму линију на проширењу капацитета на погону фино преципитираних хидрата. У посљедњим данима прошле године смо пустили у рад још један блок уређаја и опреме за производњу силика гела. Суштина је да дижемо капацитет оних производа који још увијек имају сјајну прођу на тржишту и да се и у години која је почела, као што сам рекао, бавимо што је више могуће увођењем нових производа, који ће нам обезбиједити несметан пласман и добру зараду.

■Перспектива фабрике је, очигледно, у доброј дефиницији планова шта ћемо да радимо и гдје да продајемо наше производе?

-Настављамо радити са свим нашим стратешким партнерима. Најозбиљнији и највећи стратешки партнер „Алумине“ већ годинама је „Силкем група“. Настављамо сарадњу са њима и управо наша истраживачка лабораторија, заједно са „Силкемовом“ и још једном озбиљном истраживачком лабораторијом из Берлина, из једне престижне компаније на свјетском нивоу, ангажовани су на новим пројектима. Дакле, очекујемо да ћемо наставити ту сарадњу, подизати квалитет постојећих производа, ширити капацитете и лепезу наших производа у смјеру ка производима који су незаобилазни на тржишту и за које интересовање неће опадати као што данас има случајева.

■Мало фирми има будућност као „Алумина“, али и специфичну ситуацију везивања са пословним партнерима кроз заједничке пројекте. Шта се у том погледу може очекивати у наредном периоду?

-Ми ћемо ширити ту сарадњу и већ у првом кварталу ове године потписаћемо неколико значајних уговора о пословно-техничкој сарадњи са нашим провјереним партнерима. Очекујемо да ће то дати један озбиљан резултат учвршћења и пробоја на нека нова тржишта, заједно са нашим партнерима из Европске уније, прије свега са „Силкем групом“ и да ће „Алумина“ бити један референтан произвођач и продавац својих производа на тржиштима широм свијета.

■Снага колектива је у људима и времену које имамо на располагању. Без људи нема напретка и прогреса компаније. Како обезбиједити квалитетан људски ресурс који ће одговорити свим изазовима и времену које нас чека?

-„Алумина“ има срећу да има и добре стручњаке и добре менаџере и добре раднике. У периоду који је за нама, ми смо извршили одређену филтрацију запослених, гдје смо се, уз сасвим пристојне отпремнине, ослободили неких вишкова радне снаге. Ради се углавном о административним радницима. У протеклој години смо запослили више од 170 радника за потребе производње и одржавања. Ангажоваћемо и у овој години између 100 и 120 радника. Имамо сјајну сарадњу са Техничким школским центром у Каракају, гдје ћемо ове године примити на посао све свршене ученике машинских и електро занимања. Ко год од њих жели да ради и да се развија у нашој компанији, већ од јуна мјесеца, добиће шансу и прилику да овдје ради. Практично, цијелој генерацији ових ученика, који завршавају своје школовање, даћемо могућност да добију први посао у нашој компанији. На тај начин, једном здравом филтрацијом, желимо се кадровски обезбиједити у периоду који је пред нама. Наравно, и побољшањем услова рада наших радника и повећањем зарада, односно повећањем материјалних давања, желимо стандард постојећих запосленика подићи на један пристојнији ниво, односно покушавамо људе задржати да не одлазе из фабрике. Нарочито оне који су потребни фабрици и без којих „Алумина“ једноставно не може. У више наврата смо, у задњем мјесецу прошле године, имали састанке са Синдикалним одборима оба Синдиката који су заступљени у нашој фабрици, гдје смо дали до знања представницама синдиката и свим запосленима, да нам је на првом мјесту радник. Али смо, исто тако, истакли да – они који себе нису препознали у смислу да своју зараду морају зарадити – овдје се не може долазити на посао и примати плата а да се не остварује никакав учинак. Људи су то схватили и мислим да је сад тренутно у „Алумини“ остало једно здраво језгро, уз неке мале корекције. Ми смо данас негдје на испод 1.400 запослених, које ћемо чувати, поштовати и гледати да све један радник дочека пензију у нашој фабрици.

■Шта треба учинити да рад буде основно мјерило награђивања, односно да свако од нас, на крају радног дана, зна резултат свог рада, односно мјерило свог успјеха?

-Ми се тиме морамо бавити и у овој години. Бавили смо се и у претходној, али ова година ће дати посебан ефекат на том плану, гдје од наших руководилаца тражимо подробне извјештаје. Тражимо шта се то урадило у протеклој недељи дана, шта се урадило у претходном дану, шта се није урадило, што се није урадило то што се није урадило, шта треба учинити да би се сљедећег мјесеца урадило више и боље. Морамо подићи ниво уређености фабрике и чистоће наших погона, посветити се њиховом дневном одржавању у смислу да ко год дође у „Алумину“ да има шта да види. Да се зна рад, ред и дисциплина и да се поносимо на оно што имамо. А да би то било тако, свако од нас мора дати свој допринос. Свако на свом радном мјесту мора да чува и пази чистоћу и опреме којом руководи и са којом ради. И што се тиче погона гдје ради и простора око самог погона. Формирали смо озбиљну службу која ће радити на вањском одржавању круга и то је већ дало резултате, а још више ће се видјети половином ове године. Очекујем да ћемо у години која је пред нама, обезбиједити и завршити комплетну реконструкцију ресторана на Битоваји, гдје ће бити дневни и остали оброци за смјенске раднике, као и за све запослене у фабрици. Сви ће се хранити на једном мјесту. Простор садашњег ресторана ћемо искористи за отварање неког новог погона и нечег новог што буде било потребно у даљем развоју „Алумине“. Већ се ради на значајној реконструкцију Управне зграде, гдје ћемо омогућити функционалан и савремен радни простор, да нам свака служба ради у једној просторији, заједно са својим руководиоцем, како би искоришћеност сваког нашег запосленог у току радног времена била подигнута на један већи ниво.

■Пред нама је још једна пословна година. Шта очекујете да ће бити главне карактеристике у раду „Алумине“ у 2024. години?

-Рад, штедња, освајање нових производа, нових технологија и свакодневна борба за очување тржишног статуса наше компаније.

■С обзиром на ресурсе и капацитете којима располаже и позиције на тржишту, али и значаја на овим просторима, од „Алумине“ се с правом очекује да буде на челу привредне репрезентације Републике Српске?

-„Алумина“ је озбиљан регионални ресурс, да не кажемо и европски, и да би то и остала мора се још озбиљније приступити дневним обавезама сваког запосленог. Мора менаџмент да усавршава све производне процеса, мора да, као што сам већ навео и више пута поновио, да се освајају нови производи, а све с циљем да „Алумина“ одржи високо мјесто које има на тржишту Европе и свијета са својим производима.

■Господине Стевановићу, били сте дуго година први човјек града и општине Зворник, од фебруара прошле године сте на челу компаније „Алумина“. Која је дужност, ако тако можемо рећи, за Вас захтјевнија и свакако изазовнија?

-Па, обје те дужности су захтјевне и зашто не рећи и компликоване. Када се имају адекватни сарадници и када је човјек посвећен послу који ради, резултат не смије изостати. Као што није изостао у Градској управи, тако ће бити и овдје у „Алумини“. Дакле, пуна посвећеност и моја и мојих сарадника и свих наших запослених увијек мора дати у коначници један добар резултат, респектабилан и за регион и за цијелу Европу и свијет.

(Извор: ФБ страница Алумина)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *