АКТУЕЛНОБРАТУНАЦЗВОРНИК

Братунац: Због сумњиве ратне прошлости српски борци из Подриња траже смјену Вехида Дедића

193727

 

Представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата затражили су хитну смјену потпредсједника Скупштине општине Братунац Вехида Дедића, због сумњиве ратне прошлости, коју је објелоданио гостујући на једној сарајевској телевизији. Истовремено затражили су и реаговање надлежног тужилаштва. Борце из Подриња посебно је изиритирала Дедићева изјава да је тзв. Армија БиХ на Божић 1993, како су рекли, „ослободила“ Кравицу, подсјећајујући да је тада убијено и рањено на десетине српских цивила, а село потпуно уништено.

У братуначком СНСД-а кажу да ће, након разговора с коалиционим партнерима, вјероватно покренути Дедићеву смјену и избацивање СДА из скупштинске већине.

Ратна прошлост актуелног потпредсједника СО Братунац Вехида Дедића узнемирила је јавност у Републици Српској, посебно у Подрињу. Као малољетни припадник тзв. АРБиХ учествовао је у нападу на Кравицу, на Божић 1993. године. Након пада Сребренице, против Срба се борио на Озрену и у Крајини. У интервју за једну сарајевску телевизију, Дедић није крио ни да је најприје био припадник муџахединског одреда, а потом и 9. муслиманске бригаде и да је у ратном периоду имао веома екстремна размишљања о Србима.

– Седмог јануара. 1993 године је та акција успјела, срцем је узета Кравица. Да сам нашао, не знам, само да носи српско име био сам у стању убити. Ја сам тада замишљао ако би од килу нашао српско, био у стању, али хвала Богу нисам. Ја сам се вратио у моју чету Ел Муџахид. Обишао сам преко Озрена и овамо чистећи простор, да се Бошњаци имају гдје смјестити – рекао је Дедић.

viber image 2023 11 30 14 03 19 572

Срби у Подрињу шокирани су сазнањем да је потпредсједник СО Братунац био у јединици Ел Муџахид. Посебно их је забољело признање Вехида Дедића да су Кравицу, етнички чисто српско мјесто, муслимански војници ослобађали „срцем“. Питају од кога је Кравица „ослобођена „?

– Он није имао шта да ослобађа када је то било српско село. На том снимку се хвали како је приступио одреду Ел Муџахид и како је ратовао на Озрену и био спреман убити све српско па макар било и од 2 кг. Ја не вјерујем да је промијенио своје мишљење. Једноставно такав човјек не може бити функционер у Српској и Подрињу, као што не може бити ни Салко Турсуновић, предсједник СО у Сребреници, син Зулфе Турсоновића. А ми Срби знамо шта је радио – истакао је предсједник Скупштине Републичке организације порододица погиинулих и заробљених бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Од надлежног тужилаштва Којић тражи да кривично процесуирају потпредсједника братуначке скупштине. Од српских одборника очекује се да покрену опозив Вехида Дедића. Ако то не ураде, борци ће сами покренути иницијативу, кажу у локалној борачкој организацији.

– Када чујем да би побио сваког Србина и од 2 кг, то је страшно. Шта чујемо од таквог човјека који тренутно потпредсједник СО Братунац , и овом приликом позивам све да што хитније покрену његову смјену. У противном имаће проблем са нама, јер ми ћемо покренути његову смјену и петицију и видјећемо гдје ће то изаћи – навео је предсједник Борачке органиизације Братунац Зоран Гвозденовић.

Вехид Дедић је као кадар СДА изабран у руководство локалног парламента у Братунцу. Након скандалозних изјава извјесна је његова смјена, кажу у братуначком СНСД-у, који је дио скупштинске већине.

– Апсолутно осуђејемо изјаве које је изрекао господин Вехид Дедић. Сада ја не могу да прејудицирам шта остали одборници скупштинске већине мисле, али наш став послије оваквих изјава које је изрекао Дедић да ја не видим да ми можемо заједно да функционишемо као скупштинска већина – поручио је шеф Клуба одборника СНСД-а у СО Братунац Марко Мркајић.

У Полицијској управи Зворник РТРС-у је потврђено да је предсједник Удружења грађана Источна алтернатива Војин Павловић поднио пријаву против Вехида Дедића, а о даљњим корацима, више наредних дана.

viber image 2023 11 30 14 02 50 127

(Извор: РТРС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *