АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИК

Делегација Савеза синдиката Републике Српске у “Алумини”

slika 2

 

Предсједник Управног одбора компаније “Алумина” Зоран Стевановић састао се са делегацијом Савеза синдиката Републике Српске, коју је предводила предсједница Ранка Мишић, са тимом својих сарадника, међу којима су били генерални секретар Савеза синдиката Горан Станковић, предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства др Раденко Смиљанић, и извршни секретар Регионалног синдикалног центра у Зворнику Зоран Милутиновић. Синдикалну организацију металске индустрије и рударства компаније “Алумина” представљао је њен предсједник Александар Сејменовић.

На састанку се разговарало о неколико тема, које су, прије свега, у фокусу јачања материјалног положаја запослених у “Алумини”, те даљем статусу Дјечијег вртића “Невен”, након што ће, како је планирано, бити предато на коришћење Граду Зворнику.

 – Прво и најважније, наставићемо бригу о нашим запосленима кроз сталну потребу да се положај радника фабрике поправља и кад су у питању услови рада, а нарочито лична примања – рекао је Стевановић.

Он је нагласио да, без обзира на формално-правни статус фабричког вртића, “бринућемо за сваког запосленог да се нађе рјешење”.

 – И за оне који се евентуално не нађу на платном списку Градске управе Зворник након преузимања Дјечијег вртића, покушаћемо да им нађемо радна мјеста или у оквиру компаније или негдје на другом мјесту – појаснио је Стевановић.

Предсједник Управног одбора каже да ће менаџмент компаније наставити с одговорним понашањем кад је у питању материјални положај запослених, те с тим у вези ће се пратити разговори социјалних партнера који се односе на дефинисање најниже плате у Републици Српској за наредну годину.

 – Сигурно ћемо морати испратити евентуално повећања плата, али ми у “Алумини” морамо бринути о нивоу зарада наших радника без обзира шта се буде дешавало на нивоу Републике Српске, да ли ће и за колико бити повећана минимална цијена рада. Наша је обавеза да бринемо о стандарду запослених, у складу са тржишном позицијом фабрике и у складу са пословним резултатима да награђујемо наше запосленике – истакао је Стевановић.

slika 3

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже да “Алумина” има добре и стручне раднике, чији резултати рада су прешли границу Републике Српске и БиХ.

 – Захваљујући својим радницима, “Алумина” је постала препознатљива компанија, са којом вриједи радити и треба сарађивати, њени производи имају тржиште и цијену, тако да и цијена радника који производи и ствара нову вриједност такође треба да буде уважена – рекла је Мишићка, додајући да је током разговора са менаџментом доминатно питање се управо односило на то да дође до значајнијег повећања плата запослених у “Алумини”, али и испуњавања других обавеза утврђених колективним уговором.

Она је изразила оптимизам након овог састанка, наводећи да ће менаџмент и фабрички синдикат изнаћи најбоља рјешења и до половине децембра финализирати преговоре, те ће, како је рекла, Савез синдиката, заједно са предсједником Гранског синдиката металске индустрије и рударства, бити спреман да помогне Синдикату “Алумине” у наставку социјалног дијалога са менаџментом компаније.

 – Ја се надам да ће радници “Алумине”, заједно са менаџментом, ући у 2024. годину са значајнијим повећањем плата и других давања, које је синдикат изборио у колективном уговору и то би требало да буде и добра мотивација за бољу продуктивност и боље резултате компаније “Алумина” – рекла је Мишићка.

Предсједник Синдикалне организације металске индустрије и рударства у “Алумини” Александар Сејменовић рекао је да је и овај састанак са Управом компаније показао како треба да се одвијају преговори социјалних партнера, менаџмента и синдиката, те изразио захвалност руководству фабрике на уважавању мишљења и ставова Синдиката, али и челним људима Савеза синдиката и Гранског синдиката металске индустрије и рударства на конструктивном приступу рјешавања питања која су од значаја за раднике “Алумине”.

(Служба за односе са јавношћу “Алумине”)