АКТУЕЛНОЗАНИМЉИВОСТИСРЕБРЕНИЦА

Римско налазиште у Скеланима биће покривено и заштићено

pripreme radova u skelanima 620x400 1

 

Данас су званично почели припремни радови за постављање кровних носача и конструкције за покривање археолошког налазишта из римског доба, откривеног 2008. године у Скеланима код Сребренице, чиме ће се оно трајно заштитити од пропадања усљед атмосферских утицаја, пише ЕСребреница.

Директор Музеја „Римски муниципиум“ Скелани, Бојан Пејић, рекао је данас новинарима да су радови покренути у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србије и БиХ, а у оквиру пројекта „Трагом римских императора“ који осим радова у Скеланима обухвата и радове на римском археолошком налазишту у Сремској Митровици.

Он је истакао да је вриједност пројекта око 250.000 КМ од којих је 85.000 евра обезбијеђено из фондова Европске уније, а 90.000 марака издвојила је Влада Републике Српске.

Пејић каже да су у реализацију овог пројекта укључени Археолошки музеј „Римски муниципиум“, Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица, Туристичка организација Србије и Удружење грађана „Центар за одрживи развој и демократију“ Београд.

350535698 737576005041325 6452526167802141839 n
Đak sport – Zvornik!

„Почело је извођење земљаних радова за бетонирање стопа за кровне носаче на које ће бити постављена одговарајућа кровна заштита изнад археолошког налазишта у циљу његове трајне заштите, али и јачања туристичке инфраструктуре и понуде у оквиру прекограничне сарадње Србије и БиХ, односно Републике Српске“, објаснио је Пејић.

Према његовим ријечима, радови треба да буду завршени за мјесец дана и да до краја године буде обједињена прекогранична туристичка понуда у овој регији.

Борис Радић из Републичког завода за историјско и културно насљеђе Републике Српске подсјетио је да је на иницијативу тадашњег директора Народне библиотеке Сребреница Наде Јовановић покренуто археолошко истраживање у Скеланима и да је археолог Мирко Бабић из Бијељине открио остатке римске архитектуре „вила урбана“ која је, како се касније установило, била сједиште муниципиума.

„То је римска грађевина са краја трећег и почетка четвртог вијека. Радило се о репрезентативном објекту са подним гријањем, подним мозаицима од којих је 140 метара квадратних сачувано и конзервирано на овом локалитету, са фрескама на унутрашњим зидовима“, појашњава Радић.

Он истиче да се ради о јединственом колориту мозаичких површина на овом локалитету, који су једини видљиви за грађане у БиХ. Према Радићевим ријечима, археолог Ивана Грујић из Требиња, утврдила је 2015. године да су остаци откривене виле у Скеланима на старијем археолошком локалитету из првог и другог вијека и да се на основу тога може пратити развој римске градње.

Радић је нагласио да је основни циљ овог пројекта да се ово налазиште наткрије и трајно заштити да би могло служити и научницима и туристима.

331345907 591577342416355 708627120190898311 n

(Извор: ЕСребреница)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *