АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

„Алумина“: Обиљежено 45 година постојања и рада Фабрике

slika 3 1

 

Шестог октобра 1978. године почела је са радом Фабрика глинице „Бирач“ у Зворнику. У рекордном времену, за само 36 мјесеци, 22 извођача радова, са око 4.500 градитеља, завршило је једну од највећих фабрика за производњу глинице на просторима Балкана, годишњег капацитета 600.000 тона.

Поводом Дана фабрике и 45 година рада, у компанији „Алумина“ данас је организована мала свечаност, којој су, поред чланова Управе и менаџмента компаније, те власника фирме „Павгорд“ из Фоче Гордана Павловића, највећег повјериоца зворничке фабрике, као и чланова Одбора повјерилаца Фабрике глинице „Бирач“ у стечају и стечајних управника зависних привредних друштава, присуствовали и представници Градске управе Зворника на челу са градоначелником Бојаном Ивановићем, затим посланици из Зворника у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић, Александар Крсмановић и Синиша Мијатовић. Обиљежавању великог јубилеја највећег зворничког колектива присуствовао је и мр Рајко Дукић, предсједник Групације и компаније „Боксит“, стратешког партнера фабрике од њеног првог дана рада.

Предсједник Управног одбора „Алумине“ Зоран Стевановић изјавио је данас да ова компанија настоји да хвата корак са технолошким напретком, освајањем нових производа и увођењем разноврсних иновација како би се обезбиједиле знатне уштеде у производњи с циљем бољег позиционирања на свјетском тржишту.

slika 2 1

 – Компанија „Алумина“ продаје своје производе у 50 земаља на свим континентима, тако да тај корак треба одржати и учврстити се на тој позицији како би створила себи вишегодишњу перспективу за опстанак на тржишту – рекао је Стевановић новинарима поводом обиљежавања 45 година рада овог колектива.

Он је навео да „Алумина“ у оквиру свог формално-правног статуса води бригу, прије свега, о запосленим радницима, породицама погинулих радника и широј друштвеној заједници.

Стевановић је нагласио да компанија тренутно ради на проширењу капацитета погона за производњу финопреципитираних хидрата, гдје ће са садашњих 40.000 тона на годишњем нивоу, већ почетком наредне године производити око 60.000 тона овог производа.

Стевановић је истакао да се врше припреме за реконструкцију енергетског сектора у фабрици, гдје ће се врло брзо сусрести са наплатом емитовања угљен-диоксида у атмосферу, па ће се са угља морати прелазити на обновљиве изворе енергије.

Он је рекао да у том смислу компанија иде у два правца.

 – Идемо прво са рјешењем спалионице смећа, а друго са рјешењем гасне електране која би поред производње технолошке паре производила и електричну енергију за тржиште – рекао је предсједник Управног одбора „Алумине“.

slika 3 2

Стевановић је рекао да је то опредјељење компаније, али је услов да би се тиме бавили завршетак стечајног поступка Фабрике глинице „Бирач“, јер реконструкција, односно изградња новог енергетског постројења у „Алумини“ захтијева од 80 до 100 милиона евра.

 – Ниједна банка на свијету неће да сарађује са компанијом све док је формално-правни статус фабрике овакав какав је сад – рекао је Стевановић.

Он је подсјетио да компанија тренутно запошљава нешто више од 1.500 радника.

Према његовим ријечима, садашњи менаџмент се понаша као селектор у смислу да даје прилику да људи оду из фабрике који испуњавају услове за пензионисање и оне који могу остварити инвалидску пензију, те људе који су једноставно незаинтересовани за рад у фабрици.

Истичући да неке људе не можете искористити да зараде ни трећину своје плате, Стевановић је рекао да компанија истовремено даје шансу младим људима којих је у посљедњих седам мјесеци примљено 130.

 – Сви су они примљени на одређено вријеме и бићемо задовољни ако од њих 130 направимо 70 добро обучених и добро посвећених радника у фабрици – рекао је Стевановић и додао да ће крајем ове или почетком идуће године бити примљено још 70 нових производних радника.

Стевановић је рекао да је циљ да се подмлади колектив јер се већ суочава са чињеницом да је мањак елетричара, бравара, аутоматичара, заваривача и других производних занимања.

 – Са Техничким школским центром из Каракаја имамо потписан уговор да се у фабрици обавља професионална пракса њихових ученика којима ће бити дата прилика да се запосле одмах по завршетку школовања – рекао је Стевановић и додао да компанија настоји да добије квалитетну радну снагу са ових простора.

slika 4

 

Предсједник групације и компаније „Боксит“ из Милића Рајко Дукић рекао је да је 6. октобра 1978. године био присутан на отварању Фабрике глинице „Бирач“ као директор Рудника „Боксит“.

 – Фабрику је отворио тадашњи предсједник Савезне владе Југославије Веселин Ђурановић у присуству директора „Енергоинвеста“ Емерика Блума и потпредсједника Владе Русије – рекао је Дукић.

Први човјек „Боксита“ из Милића говорио је о историјату Фабрике глинице „Бирач“, о избору локације за њену градњу, почетним производним капацитетима и њеним могућностима, те нагласио да Групација и компанија „Боксит“ данас имају изузетно добру пословну сарадњу са новом управом и менаџментом „Алумине“.

У протеклих 45 година рада Фабрике, како се данас могло чути, произведено је близу 14 милиона тона глинице и других производа.

slika 5

(Служба за односе са јавношћу „Алумине“)