АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Трећа срећа за бруцоше – На јавним универзитетима у Републици Српској још 1500 слободних мјеста

studenti ilustracija

 

Факултети два јавна Универзитета у Српској ове седмице организују и трећи уписни рок за бруцоше, за које је остало слободно око 1.500 мјеста, трећина од укупно планираног броја.

Пријемне испите за упис на прву годину организоваће већина факултета бањалучког Универзитета, на којима се укупно нуди 840 мјеста, од првобитних 2.770.

Једини факултет на којем су још у првом року попуњена мјеста, свих 130, јесте Факултет безбједносних наука. Са друге стране, Пољопривредни факултет је на три смјера до сада уписао тек девет студената, од предвиђених 58.

Природно-математички факултет, који је планирао упис 200 бруцоша на осам програма, након два рока је примо 87 студената. Највише је примљено на програм математика и информатика – њих 27.

– На свим студијским програмима је остало слободних мјеста. Тренутно имамо интереса за програм географија, а очекујемо да ће укупни број уписаних на факултету бити на нивоу прошлогодишњег – рекао је за Српскаинфо Радослав Декић, продекан за наставу на том факултету.

374517888 723478586468009 3488150180459741341 n
Vaš Shooter – Zvornik!

ПМФ је ове године увео и нове смјерове на географији: географски информациони системи и дипломирани географ – туризмологија.

– То се показало као успјешно, а претпостављам да ћемо и у будућности ићи у модернизацију и увођење нових смјерова, вјероватно на програму биологија – каже Декић.

На Правном факултету је од планираних 160 у трећем року остало 19 мјеста, од тога 10 на буџету. На Економском факултету мјеста на буџету више нема, али уписати се може још 10 бруцоша. У два рока примили су 200 нових студената.

На Универзитету у Источном Сарајеву има још 700 мјеста за бруцоше на буџету, самофинансирању, ванредном студирању, те за стране држављане.

beoprom 1

– На свим факултетима, изузев ликовне умјетности Требиње, организован је трећи уписни рок. Остала су 382 буџетска мјеста. Највише слободних мјеста остало је на Филозофском факултету Пале, и то 117 буџетских мјеста – потврдио је проректор за наставу Владимир Владичић.

Овај факултет има 17 студијских програма, а највише упражњеног мјеста – 29 има на катедри за Српски језик и књижевност.

МАШИНСКИ И ТЕХНОЛОШКИ
Машински факултет у Бањалуци у трећем року има мјеста за 69 бруцоша који могу бити примљени на буџет и самофинансирање. До сада су уписали 89 студената у прву годину. Бањалучки Технолошки факултет расписао је конкурс за још 19 мјеста.

Извор: Српска инфо