АКТУЕЛНОРЕГИОН И СВИЈЕТ

Дајковић: Српски језик у Црној Гори је већински

vladislav dajkovic 5

 

Српски језик је већински у Црној Гори и зато је изузетно важно да се грађани на предстојећем попису изјасне о свом идентитету на фер и слободан начин, изјавио је предсједник Слободане Црне Горе Владислав Дајковић.

Он је рекао да је попис становништва, који ће бити одржан од 1. до 15. новембра, важан из више разлога, а прије свега зато што једна национална заједница на основу добијених података из пописа остварује своја права по различитим основама.

– Говорећи о политичком контексту, највећа важност предстојећег пописа је у чињеници да је сваки претходни био, сигуран сам, у одређеној мјери фингиран у корист Мила Ђукановића. Зато је више него важно да се грађани изјасне о свом идентитету на фер и слободан начин – рекао је Дајковић.

Он је истакао да би проценат становиштва који говори о томе колико грађана се служи српским језиком требао да покаже институцијама колика је неправда то што је српски језик – језик другог реда у Црној Гори.

BILBORD galanterija i keso gradnja internet

– Надам се да ће се такве неправде исправити кад написмено добијемо потврду да је српски језик већински језик у Црној Гори – рекао је Дајковић за портал ИН4С.

Он сматра да је од огромног значаја да на попису буду питања попут етничке припадности, матерњег језика и вјероисповијести.

– Ми нисмо кромпири које треба количински пребројати, па гурнути у џакове и гајбе – поручио је Дајковић.

Он је позвао грађане Црне Горе да се изјасне онако како су се изјашњавали њихови преци – ни мање, ни више од тога.

На попису становништва у Црној Гори биће питања и о националности, вјери и језику. Одржавање пописа коштаће чак 4,7 милиона евра.

ИнфоБирач