АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Посјета патријарха Порфирија Зворнику – Ивановић: Велики догађај и празник за Зворник – најављен долазак великог броја аутобуса са вјерницима

патри

 

Након 90 година, Зворник ће посјетити, и служити свету литургију, партријарх Српске православне цркве. Поводом 200 година од освећења Цркве рођења Светог Јована Крститеља, или старе зворничке цркве, Његова светост патријарх Порфирије ће 20. септембра бити свечано дочекан у овом храму, а сутрадан, 21. септембра, на празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, српски патријарх ће предводити освећење Саборног храма Рођења Пресвете Богородице.

Тим поводом портал Инфо Бирач спрема неколико текстова у којима ћемо кроз разговоре са свештеницима – домаћинима и представницима ГУ Зворник пренијети планиране детаље посјете те како се Зворник и вјерници спремају за дочек патријарха Порфирија.

Ивановић: Велики догађај и празник за Зворник

 – Посјета Његове светости патријарха Порфирија Зворнику је велики догађај и празник како за Епархију зворничко-тузланску тако и за град Зворник, рекао је за Инфо Бирач Бојан Ивановић, градоначелник Зворника.

 – Та посјета је двоструко значајна, првенствено због освећења Саборног храма, али и због чињенице да је ово први пут да српски патријарх предводи службу у Зворнику након 90 година. Велико је интересовање вјерника, не само из Зворника него и околних општина и градова. Још јуче је био најављен долазак десет аутобуса, а до четвртка ће их бити знатно више – рекао је Ивановић и најавио долазак највиших званичника Републике Српске у четвртак 21. септембра на сам чин освећења Саборног храма.

 – Очекујемо долазак предсједника Републике Српске Милорада Додика, премијера Радована Вишковића те бројних званичника Српске – навео је Ивановић.

6 1

Посебне мјере

Због доласка Патријарха у Зворнику су на снази посебне безбједносне мјере, а саобраћај ће бити регулисан како се у граду не би створиле велике гужве.

Тако ће 21. септембра, биће обустављен третни саобраћај на магистралном путу М-19 кроз град Зворник, у временском периоду од 7.00 до 14.00 часова.

Теретни саобраћај ће бити преусмјерен из Каракаја путем Шековићи – Власеница, док ће путнички и аутобуски саобраћај, као и санитетска возила, пролазити кроз град улицом Вука Караџића, која ће том приликом бити отворена за двосмјерни саобраћај.

 – Обавјештавају се грађани ужег урбаног подручја, да су у обавези од 20. септембра да помјере своје аутомобиле из улица Вука Караџића цијелом дужином, Патријарха Павла од месаре Пањо до Б-блокова, Спречанске, Јадарске и Браће Југовића од Б1 до Б8. Алтенративни паркинзи биће обезбијеђени на градској плажи, код Технолошког факултета и на паркингу старог Интерекса – навели су из ГУ Зворник.

(Инфо Бирач)