АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИК

Компанија „Алумина“ повећава капацитет производње фино преципитираних хидрата

Foto 3

 

У компанији „Алумина“ у току је реализација пројекта на повећању капацитета производње фино преципитираних хидрата. Како нам је рекао Гордан Вуковић, помоћник директора привредног друштва „Алумина“ за одржавање и инвестиције, очекује се да до краја ове године на погону за производњу фино преципитираних хидрата буде инсталирана седма линија производње, што ће омогућити повећање капацитета за додатних 10.000 тона годишње. Вриједност ове инвестиције је између 6 и 7 милиона конвертибилних марака.

 – Наш Маркетинг нам је дао задатак да повећамо капацитет фино преципитираних хидрата с обзиром на потребе тржишта за овом врстом производа. Ми смо до сада инсталирали шест производних линија по 10.000 тона, тако да је тренутно инсталисани капацитет 60.000 тона годишње производње фино преципитираних хидрата – казује Вуковић.

Да би се одговорило захтјевима тржишта, потребно је, објашњава Вуковић, изградити још двије производне линије са по 10.000 тона, што би створило услове за годишњи капацитет од 80.000 тона.

 – Задатак нам је да у овој години инсталирамо једну, седму линију, а сљедеће године и другу, осму линију – додаје Вуковић.

Foto 2 Gordan Vukovic pomocnik direktora za odrzavanje i investicije u kompaniji Alumina
Компанија „Алумина“ са производњом фино преципитираних хидратата почела је 2017. године. Захваљујући досадашњем искуству, стеченом у протеклих шест година на реализацији пројеката посвећених изградњи и проширењу капацитета погона за производњу фино преципитираних хидрата, тренутно се кључна опрема, потребна за реализацију овог посла, ради у фабричком кругу, у нашим радионицама.

 – Већи дио опреме за седму линију производње радимо у сопственој режији. Не купујемо ништа осим оне опреме што морамо, тако да практично комплетне линије израђујемо сами у нашим радионицама – истиче Вуковић.

Он каже да се, у сопственој режији, ради тракасти филтер за линију филтрације, затим сушара за линију сушења, као и млинови за цјепиво.

 – Гледамо да будемо што ефикаснији и да максимално штедимо како би изградњу ове производне линије, која је велики и прескуп посао, што више сами и што економичније завршили – појашњава Вуковић, додајући да су тренутно у завршној фази радови свих линија у радионичком дијелу, док је, истовремено на погону за производњу ФПХ, поред завршених грађевинских радова, почело са инсталирањем одређеног дијела опреме.

Септембар би, како каже наш саговорник, требао да буде мјесец са интензивним активностима на монтажи потребне опреме, како би се у наредном периоду испоштовао динамички план, којим је предвиђено да у децембру буде извршено пробно пуштање у рад нове седме линије за производњу фино преципитираних хидрата.

По ријечима Вуковића, поред овог, кључног пројекта, у компанији се реализује још неколико значајних инвестиција. На погону за производњу силика гела и специјалних зеолита раде се два реактора, који ће, поред постојећа четири, омогућити значајније повећање производног капацитета.

 – Kако би се обезбиједила још боља логистичка подршка, у фабричком кругу, граде се нови складишни простори и силоси за готове производе, односно обезбјеђују се просторне позиције за утовар роба у оквиру унутрашњег транспорта, који са повећањем капацитета и дисперзије производа усложњава и саму логистику и тај дио послова – објашњава Вуковић.

Foto 4
 

Инвестиционе активности у фабрици, додаје Вуковић, имају снажну подршку нове управе и менаџмента „Алумине“.

 – С обзиром на планове и амбиције новог менаџмента, у наредном периоду очекују нас још већи инвестициони захвати – истиче Вуковић, наводећи да смо, у низу инвестиција које се планирају радити у овој фабрици, тренутно у фази припреме и уговарања озбиљног посла на Хемијској припреми воде.

 – У плану је да се гради објекат и нова линија за хемијску припрему воде. Биће то једна савремена линија, која ће донијети велике уштеде у том дијелу процеса производње, али је то и један озбиљан захват. Ми већ припремамо дио документације, са добављачима опреме усклађујемо све будуће кораке да и тај посао завршимо у овој години – казује Вуковић, најављујући инвестиционе активности и на погону Водено стакло.

Иначе, ниво инвестирања у овој години планиран је на више од 20 милиона КМ. На свим досадашњим инвестицијама, важно је рећи, показало се да је снага колектива у људима. Прије свега у њиховом знању и енергији, али и у жељи да се оправда указано повјерење.

 – Иза свих наших пројеката апсолутно стоје људи, без њихове добре организације не би се могло ништа урадити. Ми смо велика фабрика, која се простире на око 1.000 дунума, гдје је пуно погона и технолошке опреме. Неријетко кажемо, овдје имамо од игле до локомотиве, тако да је и пуно посла. Зато имамо велики број ангажованих људи. Наше Одржавање, рецимо, броји око 500 радника. То је велика снага, али је и велики посао у одржавању текуће производње, односно отклањању свих недостатака на постојећој опреми – говори Вуковић, подсјећајући да се управо кроз разне пословне изазове годинама стицало искуство на које су успјешно могли да одговоре кадрови ове фабрике.

 – Захваљујући кадровском потенцијалу наших запосленика, прије свега инжењерског и мајстоског кадра, успијевамо доста тога сами да урадимо и надам се да ће тако бити и убудуће – казује Вуковић, напомињући да је на тржишту рада примијетан недостатак директних извршилаца, односно мајстора разних профила, што се покушава надомјестити сарадњом са Техничким школским центром у Зворнику кроз дуално образовање и запошљавањем ученика који покажу најбоље знање током обављања практичне наставе у „Алумини“ након успјешно завшеног школовања.

Foto 5

(Служба за односе са јавношћу „Алумине“)