АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Хоћемо ли дочекати возове који иду 120 на сат – ускоро заједнички пројекат БиХ и Србије према ЕУ о реконструкцији пруге Београд-Сарајево

zeljeznicka

 

– БиХ и Србија ће врло брзо аплицирати према Европској комисији за финансирање реконструкције жељезничког коридора од Сарајева према Београду, изјавио је данас у Сарајеву министар комуникација и транспорта у Савјету министара Един Форто, пише Срна, а преноси БН.

Он је рекао да је након састанка са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Гораном Весићем у току припрема апликације према Европској комисији како би се добило 40 или 50 одсто средстава за финансирање тог пројекта.

„Суштински би на тај начин повезали Сарајево и Београд, а оно што је нама кључ јесте повезивање БиХ са остатком Европе путем жељезничког Коридора `5 Ц`, али и обнова коридора који иде од Новог Града, Бањалуке, кроз Добој, Тузлу, Зворник и даље према Србији“, навео је Форто.

Он је објаснио да су то коридори које треба урадити и то по европским стандардима, што подразумијева минималну брзину од 120 километара на час за карго и путнички превоз.

„Док то радимо, потребно је да отворимо и нове пројекте попут нечега што је уцртано у ТЕН-Т /трансевропској/ мрежи Европске комисије, попут пруге Чапљина-Никшић и даље према Албанији“, рекао је Форто новинарима.

Према његовим ријечима, то су пројекти на које се Европа већ ослања, а намјера је да се и БиХ томе придружи и сустигне остатак Европе.

„Обнављање жељезничке инфраструктуре спор је и тежак процес, након чега може слиједити либерализација тржишта, то је будућност и без тога нема опстанка“, закључио је Форто.

Форто је данас учествовао у раду Међународне конференције логистике у БиХ коју је организовала Спољнотрговинска комора БиХ.

6

(Извор: БН ТВ)