АКТУЕЛНОЗВОРНИКОСМАЦИ

Завршени радови – предат на употребу реновирани објекат подручне основне школе у Цапардама

viber image 2023 09 04 16 34 19 739

 

Након завршетка радова на комплетном реновирању, данас је свечано предат на употребу објекат подручне школе у Цапардама.

Радан Сарић, начелник општине Осмаци захвалио се овом приликом покретачима идеје о реконструкцији школе, Хуманитарној организацији „Срби за Србе“ и њиховим донаторима, те Кабинету предсједника РС одакле је такође стигла финансијска помоћ за завршетак радова.

 – Захвални смо Хуманитарној организацији „Срби за Србе“, која ја већ дужи период активна на подручју наше општине. У првој фази је била планирана замјена вањске и унутрашње столарије, али када је то завршено отоврили су се нови пројекти, општина је издвојила 35.000 КМ, добили смо подршку из Кабинета предсједника РС у износу од 37.000 КМ, организација „Срби за Србе“ је донирала око 30.000 КМ та смо завршили све радове. Урађена је фасада, изолација, замјена столарије, подова, крова, олука, уређено довриште – рекао је Сарић и додао да је прије неколико година средствима Владе Србије у износу од 450.000 КМ реновиран објекат централне школе „Алекса Шантић“ у Осмацима.

Сарић је истакао да свим средњошколцима плаћају мјесечне карте, да помажу породиље, учествовали су у плаћању матурске вечери, по први пут су обезбиједили стипендије за студенте, односно помажу свим ученицима онолико колико су њихове могућности.

beoprom 1

Он је навео да се труде да унаприједе и привредни амбијент у општини, те додао да до краја ове године очекују завршетак изградње производне хале након чега ће се трудити да пронађу инвеститора који бу ту покренуо одређени вид производње.

Донатор ХО „Срби за Србе“, доктор Чедомир Цвјетичанин истакао је да је срећан што је био дио овог пројекта.

 –  Срећан сам јер је инвестиција у просвјету и дјецу оно што ме одушевљава. Школа сада изгледа сасвим другачије, желим да напредујете, да имате више дјеце и да добро уче. И ја сам прошао пут од сиромачног дјечака до човјека који може улагати и помагати другима. Кроз свој четрдесетогодишњи рад и у Њемачкој и овдје успио сам да уштедим и да помажем Србе. Желим да улажем у Републику Српску јер је то најљепши дио српства. Знам колико је и дјеце страдало у прошлости на овим просторима и желио бих да се Срспка обнови те и даље буде цвијет српства – рекао је Цвјетичанин.

Миленко Чабрић, диркетор ОШ „Алекса Шантић“ захвалио се донаторима и локалној зајендици на помоћи те истакао да су и ученици и родитељи задовољни урађеним.

 – У школу у Цапардама није улагано 50 година, а након ове реконструкције она изгледа као нов објекат. У наредном периоду ћемо се трудити да у подручној школи у Матковцу урадимо ограду како би ученици били безбједнији, а у школи у Цапардама да уведемо видео надзор – рекао је Чабрић и додао да школу похађа 181 ученик.

371863385 713024304180104 5407940895696066290 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Младен Матић, представник ХО „Срби за Србе“ истакао је да су они преко донатора обезбиједили 30.000 КМ за школу у Цапардама те навео да је доктор Цвјетичанин и раније подржавао њихове пројекте.

 – Он је већ помагао наше акције у Дрвару, Херцеговини, Шековићима. Организација сада тренутно има десетак активних пројеката, односно градилишта, а једно од њих је баш у Осмацима, гдје уз помоћ донатора градимо кућу за породицу Ћирковић – истакао је Матић.

(Инфо Бирач)