АКТУЕЛНОЗАНИМЉИВОСТИЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Имунофан на црном тржишту – чудотворни руски лијек или превара

lijekovi
ФОТО: Илустрација, агенције

 

Руски лијек за све болести – тако се на интернету рекламира имунофан, препарат који је наводно направљен у лабораторији руске тајне службе. Продаје се и у Србији – „на црно“. Међутим, овај препарат се не може препоручити пацијентима са малигнитетом, истиче клинички фармаколог проф. др Радан Стојановић. О имунофану нема објављених релеватних студија у еминентним часописима, те све информације које се о њему могу наћи долазе под сумњу, истиче проф. др Стојановић, пише РТС.

Када преко Гугла претражујете реч „имунофан“ – једно од првих понуђених решења води вас на сајт на којем се наводи за које све болести се препоручује овај препарат. Тврди се и да су га направили руски научници, који су 2008. године били предложени за Нобелову награду.

На сајту пише и да је прављен у лабораторији тајне руске службе на лични захтјев Владимира Путина. Намијењен је здравим и болесним, против злоћудних тумора, не ствара зависност, а сам Путин је наводно рекао да мора да буде јефтин и доступан свима.

На крају текста је број мобилног телефона и имејл адреса преко које можете да наручите руски лек имунофан. Од рата у Украјини, многи из региона преко Србије покушавају да дођу до овог препарата.

Проф. др Радан Стојановић, клинички фармаколог, гостујући у Београдској хроници, рекао је да препарат спада у групу имуномодулатора, односно може да модулише функцију имуног система, те да је регистрован у Руској Федерацији.

„Наши грађани могу на руским и домаћим сајтовима да нађу информације о лијеку, гдје се он препоручује за лијечења многобројних стања и обољења – од хепатитиса и псоријазе до малигних обољења“, објашњава Стојановић.

371985805 713024834180051 1492539996196340544 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Колико је лијек опасан

Међутим, према његовим ријечима, нема релевантних публикованих студија у еминентним часописима о том препарату, тако да тврдње са тих сајтова долазе под велику сумњу.

„Лијек по саставу није опасан, али из разговара са онколозима искристалисао се јасан став – не може се препоручити пацијената са малигнититима“, истиче Стојановић.

Наглашава да се генерално манипулише обољелима који траже наду, апелујући на пацијенте да једино у разговору са својим љекаром нађу пут ка оздрављењу.

366375929 770639001735025 3820503681132009489 n

(Извор: РТС)