АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Брашно, хљеб, уље, шећер, јаја, месо…Влада ФБиХ ограничила маржу на одређене намирнице

marketi

 

Влада ФБиХ донијела је данас одлуку којом као мјеру непосредне контроле цијена на подручју ФБиХ прописује утврђивање максималне висине маржи у трговини за поједине основне животне намирнице и друге производе, објављено је на сајту ове институције.

Федерални министар трговине Амир Хасичевић рекао да се Влада водила чињеницом да одреди основну стратешку робу, те да је одлука донесена у складу са Законом о контроли цијена, а с циљем заштите животног стандарда грађана.

Када је ријеч о маржи, Хасичевић је рекао да је Федерална управа за инспекцијске послове пратила ситуацију на терену, додајући да су након тога узели доње марже производа и навели их у одлуци.

Он је рекао да се приликом одређивања висине маржи у велепродаји и малопродаји водило рачуна о томе да маржа трговаца може да покрије трошкове пословања и да им осигура континуитет обављања дјелатности, као и да не служи за оставарење екстра профита трговаца.

350535698 737576005041325 6452526167802141839 n
Đak sport – Zvornik!

Хасичевић је навео да су одлуком обухваћени пшенично брашно тип 550 /по килограму прописана је велепродајна маржа пет одсто, малопродајна седам одсто/, затим све врсте хљеба од пшеничног брашна по килограму /велепродајна маржа пет одсто, малопродајна седам одсто/, млијеко кравље, пастеризовано, хомогенизовано и стерилизовано по литру /велепродајна маржа три одсто, малопродајна шест одсто/, као и сунцокретово уље по литру /велепродајна маржа пет одсто, малопродајна шест одсто/.

Одлуком су обухваћени и шећер кристал бијели по килограму /велепродајна маржа четири одсто, малопродајна осам одсто/, свјежа конзумна јаја по комаду /велепродајна маржа пет одсто, малопродајна шест одсто/, као и све врсте свјежег меса /велепродајна маржа пет одсто, малопродајна шест одсто/, те детерџенти за веш у праху по килограму и за суђе течни детерџент по литру /велепродајна маржа осам одсто, малопродајна 12 одсто/.

У разлозима за доношење одлуке, Министарство је подсјетило да је Влада ФБиХ на сједници 8. априла лани донијела одлуку о измјени одлуке о прописивању мјере непосредне контроле цијена утврђивањем максималне висине маржи за поједине основне животне намирнице и друге производе.

Том одлуком је било прописано да су правна и физичка лица обавезна утврдити и примјењивати марже тако да оне не прелазе висину маржи тих производа у процентуалном износу на дан 31. децембар, 2020. године.

Како је наведено у образложењу, а с обзиром на ту временску одредницу, Одлука је изгубила сврху јер су бројни трговински објекти отворени након 31. децембра, 2020. године, те је било потребно кориговати мјеру непосредне контроле цијена тако да се донесе нова одлука.

(Инфо Бирач)

ФОТО: Влада ФБиХ