АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИК

“Алумина” осавремењава фабричке лабораторије

slika 2

 

Посљедњих година у компанији “Алумина” учињени су значајни напори на модернизацији и осавремењавају фабричких лабораторија. Значајна финансијска средства, наиме, издвојена су у набавку нових уређаја, инструмената и лабораторијске опреме за потребе рада сектора Контрола квалитета.
У току прошле године започете су активности око набавке и уградње нових дигестора у фабричким лабораторијама.

С обзиром на потребна новчана средства и број дигестора, набавка је подијељена у неколико фаза, а планирано је да се у потпуности замијене сви дигестори који су иначе инсталирани током првог опремања лабораторија након изградње фабрике.

– Развој лабораторијског намјештаја је значајан посљедњих година, а нарочито дигестора или капела за одсисавање штетних гасова и мириса који се развијају приликом процеса и хемијских реакција – рекла нам је Гордана Остојић, замјеник директора сектора Контрола квалитета.

Она каже да су оквиру замијене старог лабораторијског намјештаја у лабораторијама сектора Контроле квалитета, недавно замијењена још два дигестора, што доприноси квалитетнијем и сигурњем раду у Централној лабораторији, гдје је у првој половини 2023. године урађено око 106.700 различитих анализа сировина и готових производа.

– У склопу дигестора, као подпултни елементи уграђени су сигурносни ормарићи за чување киселина и база, а цијена једног дигестора износи око 9.600 евра. Поред дигестора, којих за замјену у наредном периоду, преостаје још осам, од августа 2021. године, у централној лабораторији замијењено је укупно девет радних столова, од чега је шест централних. Ријеч о функционалним и савременим лабораторијским столовима потпуно отпорним на хемикалије, једним од најквалитетнијих ове врсте који постоје на тржишту – напомиње Гордана Остојић.

У другој, Процесној лабораторији, гдје се годишње уради око 400.000 анализа различитог типа, у последње три године, замијењено је пет лабораторијских столова од чега су два централна, као и два дигестора.

366375929 770639001735025 3820503681132009489 n

(Служба за односе са јавношћу “Алумине”)