АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Стечајни управник признао „Павгорду“ 122 милиона КМ у ФГ „Бирач“

Alumina

 

Стечајни управник Фабрике глинице „Бирач“ Миодраг Петровић признао је „Павгорду“ 122 милиона КМ потраживања као разлучном повјериоцу ове фабрике. На потезу је Окружни привредни суд у Бијељини који треба да потврди или одбаци приједлог стечајног управника, сазнаје Капитал.

Међутим, с обзиром на досадашњи ток стечаја када је стечајни судија махом прихватао приједлоге управника, нема сумње да ће и овај приједлог добити зелено свјетло.

То значи да ће „Павгорд“ додатно ојачати своју позицију у Скупштини повјерилаца ФГ „Бирач“, односно њеној кћерки фирми „Алумини“, која је и најпрофитабилнији дио некадашње групације „Бирач.

Ријеч је о потраживањима које је „Павгорд“ још 2014. године купио од Укио банке, а која му је бивши стечајни управник фабрике Лазо Ђурђевић оспорио.

Управо око тих потраживања су се „Павгорд“ и ФГ „Бирач“ годинама пред судом спорили.

Тај спор је окончан прије неколико мјесеци након што је суд донио рјешење о непостојању правног интереса литванске банке да води спор као тужилац с обзиром на то да је продала потраживања.

Рјешење суда постало је правоснажно крајем маја, након чега је Скупштина повјерилаца ФГ донијела одлуку о прекиду свих поступака у вези са овим спором.

331345907 591577342416355 708627120190898311 n

Подсјећамо, „Павгорд“ је половином прошле године купио 43 милиона КМ потраживања Владе и институција РС од Фабрике глинице „Бирач“ и преузео већину у Одбору повјерилаца.

Одмах након тога компликована ситуација у вези са бројним споровима које је ово предузеће водило са ФГ „Бирач“ почела се распетљавати.

Стечајни управник Миодраг Петровић за Капитал каже да је он доставио приједлог суду да се потраживања признају, а да је коначна одлука на суду.

„’Павгорд’ је доставио суду захтјев за упис заложног права са доказима о уписаним залозима на што је суд тражио моје изјашњење. Ја сам се изјаснио са приједлогом да се признају као разлучни повјериоци. Сљедећи корак је да суд донесе рјешење о измјени табеле и тек кад табела буде правоснажна потраживања ће бити призната“, рекао је Петровић.

Појашњава да је Укио банка пријавила 155 милиона КМ потраживања у које су урачунали и камату до отварања стечаја, а да је „Павгорду“ признато онолико потраживања колико је купио, односно 122 милиона.

„’Павгорд’ је купио 122 милиона КМ, и тај износ ће им бити признат уколико суд прихвати мој приједлог. Судија је тај који треба да каже посљедњу ријеч када је у питању признавање ових потраживања, али мислим да неће бити проблема јер су докази о залозима достављени“, казао је Петровић.

Он је истакао и да је ФГ „Бирач“ недавно исплатила потраживања вишег исплатног реда. Ради се о износу од 131.000 КМ за плате радника које им нису исплаћене пред отварање стечаја.

(Извор: capital.ba)