АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Пресудом суда из Стразбура БиХ једна изборна јединица – и власт и опозиција сматрају да је пресуда неприхватљива и непримјењива

bih

 

По апелацији Славена Ковачевића Европски суд за људска права у Стразбуру донио је пресуду којом је утврдио да су његова права у контексту гласања за кандидате за државни Дом народа и Предсједништво БиХ прекршена, а због тога што није у могућности гласати за кандидате који не припадају конститутивним народима и не живе у одређеном ентитету.

Славен Ковачевић, сада савјетник предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића обратио се Европском суду за људска права у Стразбуру, наводећи да је угрожено његово право јер као Србин из Сарајева не може одлучивати о избору члана Предсједништва БиХ из реда српског народа, нити, као Србин из ФБиХ, не може бити делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Европски суд за људска права је утврдио да Суд да комбинација територијалних и етничких захтјева представљала дискриминаторно поступање у супротности с чланком 1. Протокола бр. 12 у контексту права на судјеловање у изборима за Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, сматрао је да исто вриједи и за право гласа на изборима за Предсједништво Босне и Херцеговине. Укратко, Суд констатује да су избори у БиХ – недемократски.

Посебну пажњу Суд је, како сазнаје Истрага, посветио и надлежностима Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. Судије констатују да би постојање Дома народа ПС БиХ било прихватљиво ако би се овлаштења Дома народа ограничиле на прецизно дефинисан витални национални интерес контитутивних народа, а не на одобравање свих закона.

Суд у пресуди предлаже неколико рјешења за Дом народа. Прво рјешење је – редуковање овлаштења Дома народа. Друго могуће рјешење је – укидање Дома народа и етничке интересе штити у оквиру Представничког дома. Треће рјешење – задржати Дом народа у садашњој форми уз омогућавање учешћа у његовом раду свим грађанина.

369340217 709837674498767 3696281705019886430 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Суд, даље, наводи да представници народа у Дому народа морају представљати припаднике тог народа са цијеле територије државе, а не само њених појединих дијелова.

Предлаже се и белгијски модел према којем би грађани прво бирали, па би тек онда изабрани посланици одлучивали у којем клубу народа би партиципирали.

Етничко, наводи Суд у Стразбуру, не може и не смије превладати политичко представљање. Оно мора бити секундарно.

Миличевић: Загарантовано право Српске да бира своје представнике

Ако је неко имао план да након мајоризације хрватског народа у БиХ мајоризује и српски – преварио се, рекао је данас предсједник СДС-а је Милан Миличевић.

– Надам се да у Републици Српској не постоји рука која ће прихватити било које рјешење по којем ће нашег члана Предсједништва БиХ и делегате из Републике Српске бирати неко други – рекао је Миличевић.

Он је нагласио да је дејтонски Устав прецизно одредио да Република Српска бира једног члана Предсједништва БиХ, а да се пет делегата Дома народа бира из Републике Српске и да је те одредбе немогуће промијенити без двотрећинске већине из Републике Српске.

– Вјерујем да такве већине никада неће бити. Дејтонска структура БиХ, равноправност два ентитета и три народа је једина одржива и свако њено нарушавање води у неизвјесност. Стабилност у БиХ може постојати само ако су сва три народа равноправна и конститутивна. Свако нарушавање тог принципа конститутивности и равноправности води ка дестабилизацији и зато не разумијем ову еуфорију у Федерацији БиХ након најаве пресуде из Стразбура када и они већ имају дестабилизацију односа управо због таквог избора хрватског члана Предсједништва – рекао је предсједник СДС, коментаришући наводе федералних медија да је Европски суд за људска права „позитивно одговорио на апелацију Славена Ковачевића“.

Како ће Федерација БиХ бирати своје представнике, каже Миличевић, није наша ствар.

– Ми им то рјешење нећемо наметати, али ни они нама. Крај прошлог вијека треба да је наук свима колико је овдје опасно прегласавање и наметање воље другим народима – рекао је Миличевић и додао:

– Загарантовано право Републике Српске је да бира своје представнике, штити своје виталне интересе, и тако ће остати и убудуће. Један члан Предсједништва ће се бирати у Републици Српској, као и делегати у Дому народа, то је за мене неспорно и увјерен сам да ту имамо унутрашњи консензус.

350535698 737576005041325 6452526167802141839 n
Đak sport – Zvornik!
 

Ковачевић: Грађани Српске бирају своје представнике

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да мора да поквари еуфорију у Сарајеву која влада због пресуде Европског суда за људска права из Стразбура јер од ње неће бити ништа, будући да се, када је ријеч о Републици Српској – ништа неће промијенити.

Ковачевић је рекао да се још не зна каква је пресуда, није је нико објавио, те поручио да ће Република Српска остати изборна јединица као и до сад, поготово за члана Предсједништва БиХ.

Он је за БХТ поновио да не постоји ниједан ниво власти који се бира на нивоу БиХ – грађани Републике Српске бирају своје представнике, а грађани Федерације БиХ своје.

– Оно што може да се промијени је да у ФБиХ, умјесто досадашње једне, направе двије изборне јединице, тако да свако има могућност да се у тој изборној јединици кандидује. Али, када је ријеч о Републици Српској, неће се промијенити апсолутно ништа – напоменуо је Ковачевић.

Указао да је Предсједништво највиши орган у БиХ у којем се штите грађанска права, али на првом мјесту колективна права народа и да је то нешто што се, сигурно, неће промијенити.

– Члан Предсједништва из Републике Српске у Предсједништву БиХ представља све грађане Српске, који за њега слободно гласају на изборима и то ће тако остати. Република Српска неће промијенити апсолутно ништа у том смислу – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао и да измјене Изборног закона јесу потребне.

– Ми смо већ најавили када је ријеч о Изборном закону да ћемо ићи ка томе да Централна изборна комисија више нема никакву надлежност када је ријеч о изборима за Народну скупштину Републике Српске, јер је то већ сада против Изборног закона, а да поготово ЦИК неће имати никакву надлежност када је ријеч о локалним изборима у Српској – прецизирао је Ковачевић.

Он је рекао да у Европском суду за људска права заборављају да је БиХ сложена земља и никада неће бити централизована и унитарна.

– Република Српска је у Дејтону пристала да постане дио БиХ под условом да има јасно заштићена своја индивидуална и колективна права. Српској се константно нарушавају њена загарантована права, међутим, она итекако зна да се бори за своја права – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је Републици Српској много тога отимано разним видовима правног насиља.

– Али, ми се боримо да вратимо све што Републици Српској по Дејтонском мировном споразуму, и по једином важећем Уставу, припада. То је борба од које ми дефинитивно нећемо одустати – поручио је Ковачевић.

Он је истакао да, уколико било ко размишља да окрене ствари ка централизацији БиХ на уштрб овлаштења и надлежности Републике Српске, ФБиХ – онда се вара.

– Ми обећавамо да ће процеси да иду у супротном правцу, да ће Република Српска да враћа своје надлежности које јој по Дејтону и Уставу припадају. То је процес од којег ми не планирамо да одустанемо – нагласио је Ковачевић.

Коментаришући наводе шефа Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игора Црнатка, који оптужује владајућу коалицију коју предводи СНСД да нарушава надлежности парламента Српске, Ковачевић је истакао да га занима како ли људи у ФБиХ гледају на те оптужбе опозиције у Српској да руководство лоше штити интересе Срба.

– Нико ни у Сарајеву ни у Бањалуци ни на било којем центиметру Републике Српске не може да повјерује у такве ствари. Поготово када такве ствари долазе од Црнатка, који је у свим депешама `Викиликса` јасно означен као послушни партнер САД за остварење циља да БиХ постане централизована и дио НАТО-а – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да, захваљујући предсједнику Српске Милораду Додику, који је и лидер СНСД-а, такве ствари се неће догодити.

– И захваљујући грађанима Републике Српске који то јасно препознају – рекао је Ковачевић.

BILBORD galanterija i keso gradnja internet

Бореновић: Немогуће примијенити пресуду Суда из Стразбура

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је данас да је немогуће примијенити пресуду Европског суда за људска права да БиХ буде једна изборна јединица јер би то било у супротности са кључним принципима.

– Ово што је донио суд у Стразбуру је апсолутно неприхватљиво и немогуће имплементирати јер то није БиХ и излази из дејтонског уставног оквира који је чини оваквом каква јесте и у којој су Република Српска и Федерација БиХ два равноправна ентитета у којима имамо конститутивност три народа – појаснио је Бореновић у изјави новинарима.

Бореновић је истакао да је Република Српска једна изборна једница, а ФБиХ друга када је ријеч о избору члана Предсједништва из Републике Српске и предсједника Републике Српске.

Он је додао да унутар Републике Српске и ФБиХ постоје изборне јединице за избор у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, за Народну скупштину, Парламент ФБиХ и ниже нивое. 

 

(Извор: БНТВ, РТРС, агенције)