АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИК

Посјета министра спољне трговине и економских односа Сташе Кошарца „Алумини“

Sastanak u Alumini

 

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Босне и Херцеговине Сташа Кошарац боравио је данас у радној посјети компанији „Алумини“. На састанку са управом и менаџментом фабрике, наглашено је да је „Алумина“ веома важна компанија која значајно утиче на обим спољно трговинске размјене Републике Српске, али и Босне и Херцеговине.

Кошарац је рекао да је „Алумина“ у прошлој години била највећи извозник из Српске, а четврти у БиХ.

 – То довољно говори о нашој потреби, као што раде и друге институције у Републици Српској, да и заједнички ниво БиХ управо буде партнер овим компанијама које су извозно оријентисане – истакао је Кошарац.

Он је навео да се не може на нивоу неких бирократских активности заустављати све оно што је веома значајно и важно за унапређење пословног амбијента и резултата компанија у Републици Српској и БиХ и додао да је у моделу рада ресорног министарства потребан директан контакт са менаџментима веома значајних компанија које биљеже озбиљне билансе у спољно трговинској размјени.

 – Са предсједником Управног одбора „Алумине“ Зораном Стевановићем и његовим сарадницима разговарали смо и о томе како и на који начин да се на најбољи начин промовишу све вриједности и капацитети „Алумине“ на међународном плану и како и на који начин да овај колектив обезбиједи неке нове стратешке партнере – рекао је Кошарац.

Истакао је да је упознат о високом нивоу социјално-друштвене одговорности „Алумине“, додајући да компанија пласира своје производе у више од 50 земаља, на пет континената, и да је „Алумина“ једна од компанија на понос Републике Српске.

 – У том контексту, ми који радимо испред Републике Српске на нивоу заједничких органа БиХ сигурно ћемо дати допринос свим развојним плановима ове и наравно других компанија из Републике Српске – закључио је Кошарац.

Stasa Kosarac u Alumini

Предсједник Управног одбора „Алумине“ Зоран Стевановић са својим сарадницима упознао је министра спољне трговине и економских односа са актуелном пословном ситуацијом у фабрици, наводећи да је „Алумина“ извозно оријентисана компанија и да заједно са Министарством за спољну трговину и економске односе отклања у худу све техничке и друге недостатке чиме се незауставља функционисање компаније и њено присуство на тржиштима широм свијета.

 – Министар је понудио сарадњу у освајању нових тржишта у смислу добијања нових контаката – рекао је Стевановић и додао да ће Служба продаје „Алумине“ размотрити и покушати да и на тај начин учвршћује пословни положај на свјетском тржишту – рекао је Стевановић.

Предсједник Управног одбора је рекао да је функционисање фабрике ове године отежано у поређењу са ранијим периодом с обзиром на актуелне прилике на свјетском тржишту, те повећања цијена важних инпута у производном процесу ове фабрике. Али, додао је Стевановић, инжењери и стручни кадрови „Алумине“ раде на стварању нових производа који ће компанију довести у ситуацију да цијене готових производа не буду директно везане за берзанско кретање цијене алуминијума, која је тренутно на најнижем нивоу, што изискује смањење цијене глинице као примарног производа ове фабрике.

 – Освајањем нових производа, прије свега нових врста зеолита и фино преципитираних хидрата, држи нас цијеновно стабилним да се можемо носити на свјетском тржишту – оцијенио је Стевановић, додајући да је компанија задњих неколико мјесеци запослила нових 50 радника, док се, како је рекао, очекује пријем још тридесетак радника, што говори у прилог чињеници да се, између осталог, подмлађује овај колектив.

(Алумина инфо)