АКТУЕЛНОВЛАСЕНИЦАЗВОРНИКОСМАЦИРЕГИЈА БИРАЧ

За Осмаке, Власеницу, Сребреницу, Милиће, Шековиће и још 34 локалне заједнице министарство тражи нотаре

За Осмаке, Власеницу, Сребреницу, Милиће, Шековиће и још 34 локалне заједнице министарство тражи нотаре

hfjfgjh

 

Министарство правде Републике Српске већ двије године, откако је измијењен закон о нотарској служби покушава пронаћи нотаре за поједине локалне заједнице у Републици Српској, али су због неисплативости такви покушаји безуспјешни, пише Капитал.

Подсјетимо, Министарство правде је новим Законом о нотарској служби предвидјело најмање једно службено сједиште нотара у свакој локалној заједници и укинуло критеријум да један нотар иде на 20.000 становника.

Нови покушај Министарства је актуелан ових дана, када је расписан конкурс путем којег траже нотаре за 39 локалних заједница.

Конкурсом се траже нотари за Соколац, Источни Стари Град, Берковиће, Трново, Билећу, Вишеград, Власеницу, Вукосавље, Гацко, Доњи Жабар, Источни Дрвар, Источни Мостар, Језеро, Калиновик, Кнежево, Костајницу, Крупу на Уни, Купрес, Лопаре, Љубиње, Милиће, Невесиње, Ново Горажде, Осмаке, Оштру Луку, Пелагићево, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатицу, Рудо, Србац, Сребреницу, Станаре, Хан Пијесак, Чајниче, Шековиће, Шипово и Требиње.

За сваку од ових заједница је расписан конкурс за по једног нотара, а познато је да већина општина са овог списка већ годинама не може пронаћи неког ко је вољан да буде нотар на њиховом подручју.

346614681 6695770250455941 514151653832614258 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Предсједница Нотарске коморе Републике Српске Слада Ивелић за Капитал појашњава да је обавеза Министарства да сваких шест мјесеци расписује конкурс за нотара.

 – Вјероватно нема заинтересованих лица у појединим локалним заједницама која би могла остварити довољан промет ради одрживости нотарске канцеларије и нема довољан број становника на тим општинама – истакла је Ивелићева.

Додала је да уколико неко не може имати одрживу нотарску канцеларију, та особа не може оставити свој сигуран посао и бити нотар у локалној заједници гдје се то не исплати.

 – Ми не можемо попунити Србац. Челинац је више од десет година био без нотара, недавно смо га добили. Намјера закона је да сви грађани буду задовољени у пружању нотарских услуга, али једноставно у појединим општинама нема заинтересованих лица која би се пријавила на те позиције –  рекла је Ивелићева.

Капитал је раније писао да се и европске земље сусрећу са сличним проблемима, с тим да је у појединим случајевима држава нотару омогућила да се поред тог посла бави и адвокатуром. У Републици Српској ова два позива су стриктно раздвојена.

djak4 1
Đak sport – Zvornik!

Адвокати у Републици Српској су имали сличан приједлог, али га власт није прихватила. Наиме, они су тражили да се и њима као и нотарима дају овлашћења код склапања и прописивања уговора.

Адвокатска комора Републике Српске је раније покушала да оспори Закон о нотарима РС, тврдећи да се нотарима даје монопол и да би и једни и други требали бити равноправни, али је Уставни суд РС њихову апелацију одбио, о чему је Капитал раније писао.

Иначе, према именику Нотарске коморе Републике Српске највише нотара ради у Бањалуци, и то њих 13. Слиједи Бијељина са осам и Приједор са четири нотарске канцеларије.

viber image 2023 05 15 13 43 35 977

(Извор: capital.ba)