АКТУЕЛНОЗВОРНИК

„Отворена врата“ у зворничком СШЦ „Петар Кочић“ – трговачки техничар ново занимање, посластичари дефицатарни (ФОТО, ВИДЕО)

„Отворена врата“ у зворничком СШЦ „Петар Кочић“ – трговачки техничар ново занимање, посластичари дефицатарни (ФОТО, ВИДЕО)

viber image 2023 04 20 10 50 52 088

 

У зворничком СШЦ „Петар Кочић“ данас је организована презентација занимања ученицима деветих разреда основних школа са подручја Зворника и Осмака. Како су саопштили из школе, „Отворена врата“ су прилика да ученици виде опрему и учила којима располажу те да се ближе упознају са занимањима и предметима у оквиру струка које ће изучавати током средњошколског образовања.

Биљана Писић, директорица школе, каже да је ове године ново занимање трговачки техничар, а дефицитарно занимање је посластичар, што значи да ће они имати бесплатне мјесечне карте и мјесечну стипендију.

 – Имали смо посјету око 450 ученика из Зворника и Осмака, али, традиционално као и сваке године, код нас се упишу и ученици из Малог Зворника и општина Федерације БиХ. Ове године дефицитарно је занимање посластичар које уписујемо по први пут. План је да упишемо пола одјељења посластичара, а пола кувара. Оно што је сигурно јесте да за оба занимања на тржишту влада велико интересовање те да лако могу доћи до запослења. Ове године ново занимање је трговачки техничар, које је код нас било прије неколико година, које је такође перспективно. Свједоци смо да ће до краја године у Зворнику бити отворен тржни центар те је велика потреба за овим занимањем, а нама и јесте циљ да ученици који упишу стручна занимања лако добију посао након школовања – рекла је Писићева.

viber image 2023 04 20 10 50 53 057

Она је додала да ће у економској струци, поред трговачких техничара, бити уписано једно одјељење економских техничара те једно пословно-информатичких техничара.

 – Оно се показало јако перспективно због напретка информационих технологија тако да је интересовање ученика заиста велико – навела је Писићева. 

Ове године планиран је упис два разреда гимназије општег смјера, те по једно одјељење гимназије рачунарско-информатичког и друштвено-језичког смјера.

 – Многи средњошколски центир нису у могућности да упишу разреде гимназије, али је код нас другачија ситуација и одржавамо тај континуитет. Друштвено-језички смјер је јако риједак у окружењу те је велико интересовање за тај смјер, док за општи и рачунарски смјер увијек има довољно заинтересованих ученика – истакла је Писићева.

У медицинској струци биће уписана два одјељења општег смјера.

(Инфо Бирач)