АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧСРПСКА И СРБИЈА

Произвођачи пелета тужили БиХ због забране извоза

Произвођачи пелета тужили БиХ због забране извоза

pelet 800x445 1

 

Више произвођача пелета тужило је БиХ тражећи накнаду изгубљене добити због вишемјесечне забране извоза, пише Капитал.

Подсјећамо, због енергетске кризе и дивљања цијена Савјет министара БиХ је половином прошле године забранио извоз дрвета и производа од дрвета.

Забрана је трајала све до краја јануара ове године, а произвођачи пелета су у више наврата изражавали незадовољство због тога истичући да су им доведени у питање већ уговорени послови са ино купцима.

Најављивали су и тужбе, а те најаве сада су и остварили.

 – Одређена група произвођача је поднијела тужбу према Суду БиХ с циљем накнаде штете. Забраном извоза нам је направљена огромна штета. Изгубили смо купце и тржиште, морали смо да враћамо примљене авансе из иностранства и на крају не знамо куда ће уопште ова индустрија да иде даље – казао је за Капитал представник произвођача пелета Горан Ивановић.

336640784 759080998876410 6977350907116045276 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Додао је да је забрана извоза ишла на штету великог броја произвођача.

 – Наше процјене показују да је овом одлуком директно погођено између 50 и 80 предузећа у БиХ – рекао је он.

Иначе, у Републици Српској је до краја марта на снази одлука Владе РС којом је цијена пелета ограничена на 480 КМ плус ПДВ.

Ивановић каже да више нема потребе да се цијена ограничава јер је ово мртва сезона.

 – Ово је период када су нам раније ино кипци долазили и финансирали готово цијелу производњу јер фирме морају да плате кредите, плате радника и остале обавезе, а једноставно продаје на домаћем тржишту у овом периоду нема – истакао је он.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник такође је потврдио да су поједини велики произвођачи поднијели тужбе против БиХ.

 – Сматрају да им је том одлуком нанесена штета јер су већ имали уговорене послове са ино купцима и изгубили очекивану добит – казао је Шиник.

Он је казао и да сматра да домаћи купци не требају плаћати пелет као они из развијених европских земаља те да би држава, у случају да опет буде доносила сличне мјере, то морала да ради на другачији начин како би се избјегле овакве ситуације.

Иако је забрана извоза донесена како би се стабилизовало домаће тржиште и смирило “дивљање” цијена, мало ко је осјетио било какве бенефите.

djak7 1
Đak sport – Zvornik!

(Извор: capital.ba)