АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Спор ФГ „Бирач“ и Укио банке од 155 милиона КМ враћен на почетак

Спор ФГ „Бирач“ и Укио банке од 155 милиона КМ враћен на почетак

Uspjesno poslovanje kompanije uprkos brojnim teskocama Alumina

 

Након бројних пресуда и жалби, Врховни суд Републике Српске вратио је на почетак спор између Фабрике глинице „Бирач“ у стечају и литванске Укио Банке „тежак“ 155 милиона КМ, сазнаје портал Капитал.

Ријеч је о спору у којем је првостепена пресуда донесена још у априлу 2017. године, а којом је пресуђено да ФГ „Бирач“ није дужник Укио банке по основу кредитних и других с њима повезаних правних послова.

Ту пресуду су затим потврдили Виши привредни суд у Бањалуци и Врховни суд РС, али је Уставни суд поништио и наложио Врховном суду РС да по хитном поступку донесе нову одлуку.

Врховни суд је затим предмет вратио Вишем привредном суду у Бањалуци на поновно одлучивање, а тај суд поново потврдио првостепену пресуду, односно да Фабрика глинице „Бирач“ није дужник Укио банке.

zo zi nova
Zo-Ži Zvornik!

Услиједила је нова ревизија Укио банке, након чега је Врховни суд РС одлучио да предмет врати на поновно суђење Окружном привредном суду у Бијељини.

Ово је кључни спор који фабрика глинице води с обзиром на то да се ради о потраживањима Укио банке, а која стечајни управник Лазо Ђурђевић није признао, а која је продала ’Павгорду’.

Ради се о спору од 155 милиона КМ, али с обзиром на то да су камате већ достигле главницу, он је тежак чак 300 милиона КМ.

Поповић: Врховни суд на одређен начин преузео став Уставног суда БиХ

Пуномоћник Укио банке Милош Стевановић потврдио је за Капитал да је Врховни суд РС 26. децембра 2022. године донио рјешење којим је усвојена ревизија Укио банке и укинуте све нижестепене пресуде.

„Сада су све пресуде из претходних година укинуте. Оно што је веома битно је да је Врховни суд подвукао да у поновном поступку Окружни привредни суд у Бијељини мора посебно узети у обзир одлуке Окружног суда у Бијељини којим су признате све стране судске пресуде судова у Литванији. То су пресуде којима су одбијени захтјеви за поништење уговора о кредиту и залогама“, рекао је Стевановић.

Истакао је и да је Врховни суд у посљедњој пресуди навео да су нижестепени судови минимизирали значај правоснажних рјешења Окружног суда у Бијељини па је наложио нови поступак и да се узму у обзир ти докази.

Адвокат ФГ „Бирач“ Александар Поповић је такође потврдио да је комплетан поступак који траје већ читаву деценију враћен на почетак.

beoprom

„Врховни суд је на одређен начин преузео став Уставног суда БиХ и наложио првостепеном суду да сагледа одређене њихове наводе. То се углавном односи на однос ФГ ’Бирач’ према зависним друштвима и на страну судску одлуку која је овдје правоснажно призната. За нас то нису одлучне чињенице и не очекујемо да ће се у поновном поступку било шта промијенити. Проблем је што се овим продужава стечајни поступак фабрике јер до рјешења овог главног спора стечај не може бити окончан“, казао је Поповић.

Литванска Укио банка у овом судском поступку тражи да суд утврди основаност њених потраживања од ФГ „Бирач“ у стечају, у износу од 155 милиона КМ.

Укио банка је у тужбеном захтјеву инсистирала на томе да буде разлучни повјерилац, што би јој омогућило одвојено намирење из имовине као стечајног дужника.

Потраживања Укио банке од Фабрике глинице „Бирач“ у стечају откупила је фочанска фирма „Павгорд“ која је раније блокирала рачуне „Алумине“, фирме кћерке ФГ „Бирач“, покушавајући да наплати ово потраживање.

328682249 735358331251182 3718267249330401102 n
Vaš Shooter – Zvornik!

(Извор: capital.ba)