АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

„Алумина“ очекује ново одобрење за „кућно“ извозно царињење

„Алумина“ очекује ново одобрење за „кућно“ извозно царињење

Terminal Alumine za kucno izvozno carinjenje JPG

 

Компанија „Алумина“ из Зворника пуних 13 година има статус овлашћеног извозника и одбрено локално царињење и међу првим је привредним субјектима у БиХ који су добили ово олакшање. Захваљујући локалном царињењу, компанија има поједностављен поступак извозног царињења, уз значајне уштеде финансијских средстава, јер се у овакивим приликама избјегавају трошкови шпедиције и терминала, а истовремено се убрзава поступак извозног царињења.

„Алумина“ је за потребе „кућног“ царињења, у кругу предузећа, направила терминал, тако да се мјесечно овдје оцарини око 1.500 камиона. За „Алумину“ као највећег извозника у Републици Српској и једног од највећих извозника у БиХ, веома је важно да се успјешно и несметано одвијају активности царинског поступка извоза роба из највећег зворничког колектива.

У менаџменту компаније наводе да је у току поступак обнове одобрења за „кућно“ извозно царињење, те да је захтјев према Управи за индиректно опорезивање поднијет 15. децембра 2022. године. У „Алумини“ очекују завршну контролу од стране Управе за индиректно опорезивање БиХ, што би, очекивања су, да би компанија у току наредне седмице могла добити ново одобрење за „кућно“ извозно царињење.

U krugu Alumine mjesecno se ocarini oko 1.500 kamiona
У кругу Алумине мјесечно се оцарини око 1.500 камиона

С обзиром на то да је 31. јануара 2023. године истекло постојеће одобрење, а да „Алумина“ још увијек није добила ново, сигурно да ће оваква ситуација изазвати одређене проблеме у поступку извозног царињења, јер ће се, умјесто у кругу предузећа, ова активност обављати на терминалу Царинске испоставе Зворник, у Каракају.

Из „Алумине“ апелују на државне органе да је веома важно да буду ефикаснији у оваквим ситуацијама и покажу ажурност како ово привредно друштво не би трпило додатне трошкове и могло имати проблема у динамици испоруке својих производа према иностраним купцима.

(Служба за односе са јавношћу компаније „Алумина“)