АКТУЕЛНОЗАНИМЉИВОСТИЗВОРНИК

Догодило се на данашњи дан, 25. јануар

Догодило се на данашњи дан, 25. јануар

NARODNI UCITELJ Ovako je lecio Vasa Pelagic

1533. – Енглески краљ Хенри Осми оженио се Аном Болен, пркосећи врху Римокатоличке цркве у Ватикану, који му није дозволио развод од прве супруге Катарине Арагонске.

1579. – У Утрехту побуњене провинције Низоземске – Холандија, Зеландија, Утрехт, Гелдерленд, Фризија, Гронинген и Оверајсел – пошто су пропали сви покушаји измирења са шпанском управом, прогласиле Утрехтску унију ради борбе против Шпаније. Провинције су се 1581. отцијепиле од Шпаније, а Вестфалским миром 1648. добиле независност и потом прихватиле назив Холандија према највећој и најбогатијој провинцији.

1627. – Рођен ирски хемичар и физичар Роберт Бојл, који је открио закон о односу притиска и запремине код гасова и први утврдио разлику између смјесе и хемијског једињења.

1736. – Рођен француски математичар, механичар и астроном Луј Лагранж, који је са 19 година постао професор математике на Артиљеријској школи у Торину, а потом је радио у Академији наука у Берлину и на Политехничкој школи у Паризу. Објавио је низ радова из теорије бројева, варијационог рачуна, теорије парцијалних једначина, небеске механике, сферне астрономије. Многа Лагранжова открића носе његово име. Дјела: „Аналитичка механика“, „Теорија аналитичких функција И-ИИ“, „О либрацији Мјесеца“, „О теорији Јупитерових сателита“.

1869. – Основано Српско пољопривредно друштво ради ширења стручних знања међу сељацима, које је постојало до 1946, кад га је укинула комунистичка власт.

1874. – Рођен енглески писац Вилијам Сомерсет Мом, оштар критичар британског грађанског друштва. Доста је писао и о егзотичним земљама. Дјела: романи „Људски окови“, „Мјесец и стопарац“, „Колачи и пиво“, „Позориште“, „Шарени вео“, збирке приповиједака „Трептај листа“, „На кинеском платну“, „Исток и Запад“, драме „Лејди Фредерика“, „Хљебови и рибе“, „Свети пламен“.

1882. – Рођена енглеска списатељица Аделина Вирџинија Стивн, позната као Вирџинија Вулф, која је примјењивала технику унутрашњег монолога и тока свијести и писала истанчаним интелектуалним стилом. Остварила је мајсторске портрете, посебно жена из виших слојева енглеског друштва. Осјетљива, згрожена ратом, 1941. је извршила самоубиство. Дјела: романи „Излет на светионик“, „Госпођа Деловеј“, „Године“, „Таласи“, „Орландо“, есеји „Сопствена соба“, „Између чинова“, „Смрт мољца“, „Обичан читалац“.

1899. – Умро српски социјалиста Васа Пелагић, први поборник идеје социјализма у Србији и на Балкану. Идеју социјализма у њеној утопијској верзији прихватио је у Русији, у којој је боравио од 1864. до 1866. када је на Московском универзитету студирао медицину, историју и политичку економију. У Брчком, гдје је био учитељ, основао је српску читаоницу, једну од првих у Босни. Био је архимандрит и управник Српске православне богословије у Бањалуци, у којој су школовани свештеници и учитељи, одакле га је због слободоумних школских програма 1869. турска власт прогнала у Малу Азију. Одатле се руском помоћу спасио 1871. и дошао у Србију. Учествовао је у босанско-херцеговачком устанку 1875. Рашчињен је, а због ширења социјалистичких идеја протјериван је и из Србије, чак затваран у лудницу, а умро је у Пожаревачком затвору. Његове књиге, читане у свим дијеловима српства, штампане су још за његовог живота у око 250.000 примјерака и одиграле су велику просвјетитељску мисију. Дјела: „Историја босанскохерцеговачке буне“, „Одговор на четири друштвена питања“, „Спас Србије и српства“, „Социјализам и основни препорођај друштва“, „Наука и радни народ“, „Благодатник“, „Преображај школе и наставе“, „Нова наука о јавној настави“, „Умовање здравог разума“, „Посланица богу“, „Колико нас кошта бог и господар“, „Руковођа за српско-босанске, херцеговачке, старосрбијанске и македонске учитеље“.

1904. – Изашао први број „Политике“ која је, захваљујући разноврсности, одмјерености, непристрасности и информативности, постала најчитанији српски дневни лист. Томе је посебно допринијело гесло „Политике“ да – у конкуренцији многих листова који су нескривено навијали за режим или за поједине политичке странке – прије свега поштује чињенице и држи дистанцу према свима, настојећи да не буде предалеко од власти, али ни преблизу, које је дуго важило у тој новинској кући. Лист је основао Владислав Рибникар, који је био и први уредник.

1918. – Ради гушења контрареволуционарних побуна створена Црвена армија, која се успјешно обрачунала и са страном војном интервенцијом против совјетске Русије и поразила нацистичку Њемачку у Другом свјетском рату. У њеном организовању кључну улогу имао је Лав Троцки.

1919. – Основано Друштво народа, претеча УН.

1924. – У француском граду Шамони почеле прве зимске Олимпијске игре.

1935. – Рођен државник Португала Антонио Рамаљо Јанеш, предсједник ове земље од 1976. до 1986.

1942. – Тајланд у Другом свјетском рату објавио рат Великој Британији и САД.

1955. – СССР формално окончао ратно стање с Њемачком.

1971. – Генерал Иди Амин војним ударом оборио предсједника Уганде Милтона Оботеа, убрзо прогласио себе предсједником и завео страховладу у тој афричкој земљи.

1978. – Умро српски писац Скендер Куленовић, члан Српске академије наука и умјетности, аутор потресне поеме „Стојанка мајка Кнежопољка“. Послије Другог свјетског рата био је директор драме у сарајевском позоришту и уредник у београдској издавачкој кући „Просвета“. Дјела: роман „Понорница“, поеме „Шева“, „Збор дервиша“, драма „Свјетло на другом спрату“, комедије „Дјелидба“, „Вечера“, сонети „Оцвале примуле“.

1983. – Кинеске власти преиначиле у доживотну робију смртну казну изречену истог дана 1981. Мао Це Тунговој удовици Ђанг Чин.

1987. – Умро српски сликар Предраг – Пеђа Милосављевић, члан Српске академије наука и умјетности, истакнути представник интимизма у српском сликарству. Студирао је права у Суботици, а затим био у дипломатској служби у Паризу, Мадриду, Лондону. Међународну репутацију је стекао 1937. на изложби у Паризу, гдје је добио награду „Гран при“. Написао је књигу есеја „Између трубе и тишине“ и драму „Зопир“.

1991. – Собрање Бивше Југословенске Републике Македоније усвојило декларацију о независности.

1992. – Руски предсједник Борис Јељцин изјавио да ће Русија престати да пријети нуклеарним ракетама америчким градовима.

1996. – Парламентарна Скупштина Савјета Европе одлучила да прими Русију упркос оштрим критикама због војне интервенције у Чеченији.

1999. – У централном дијелу Колумбије у земљотресу погинуло најмање 1.200 људи.

2004. – Умрла Фани Бланкерс Коен, холандска атлетичарка, олимпијска шампионка, најбоља атлетичарка 20. вијека.

2006. – На палестинским изборима побиједио исламски покрет Хамас.

2010. – Страдало је свих 89 путника када се авион „Етиопијан ерлајнза“ срушио у Средоземно море само неколико минута по полијетању са аеродрома у Бејруту.

2011. – Антивладине демонстрације у Египту које су почеле мирно, претвориле су се у сукоб демонстранта и полиције, уз бацање каменица и употребу сузавца и водених топова. Означиле су почетак првог таласа Египатске револуције, која је на крају довела до смјењивања Хоснија Мубарака послије скоро 30 година власти.

2015. – Умро Демис Русос, грчки поп и рок певач, који је свјетску славу стекао седамдесетих година двадесетог вијека. Био је члан рок групе „Афродитино дијете“.

(Агенције)

На фотографији: Васа Пелагић