АКТУЕЛНОШЕКОВИЋИ

Огласило се Шумско газдинство “Бирач” поводом блокада у насељу Стрмицa код Шековића

Огласило се Шумско газдинство “Бирач” поводом блокада у насељу Стрмицa код Шековића

IMG e2d3312acd20d8bb1c3f2fd4297d6809 V

 

Поводом дешавања у шековачком насељу Стрмице и блокада локалних путева због превоза дрвних сортимената Шумског газдинства „Бирач“, данас су се из ове компаније огласили саопштењем, пише портал Зворнички.ба. Саопштење преносимо у цјелости:

У претходном периоду смо у више наврата имали блокаду пута у селу Стрмица те смо организовали састанак локалним становништвом гдје смо тражили компромис.

Како камиони који превозе дрвне сортименте не би пролазили кроз село Стрмица у децембру 2022.године наше газдинство је реконструисало мост и оспособило пут који је знатно продужио дистанцу превоза. Појединци који су иницијатори блокада пута дозвољавају одређеним превозницима да пролазе асфалтним дијелом пута кроз село, а друге блокирају, на шта су се и жалили наши купци.

Дајемо пуну подршку локалном становништву села Стрмица да не дозволе пролазак камиона кроз село јер смо оспособили други пут али сматрамо да изузетака не смије бити.

Већи дио пута који је блокиран дана 18.01.2023. године, представља шумски камионски пут који је ШГ „Бирач“ Власеница изградило за своје потребе. Шумско газдинство користи овај пут и одржава га већином из властитих средстава. Већ данас се ради санација пута (у прилогу су слике) јер је експлоатација у овом дијелу газдинства при самом крају, све што је договорено на састанку у селу Стрмица биће и реализовано у наредном периоду.
Сходно одредбама Закона о шумама, Шумско газдинство „Бирач“ је општини Шековићи за 2022. годину уплатило близу 200.000 КМ на основу накнаде кориштење шума и шумског земљишта и дио тих средстава би према законским одредбама требало да буде искориштен и за реконструкцију и одржавање инфраструктуре на подручјима са којих потичу продати дрвни сортименти.

IMG ce9e107362942d5d5bdad9636d77fcd7 V

Међутим, планом утрошка ових средстава, општина Шековићи није предвидјела средства за поправку и санацију путева гдје се изводила експлоатација, већ само за асфалтирања других дионица. Сматрамо да се дио новца треба усмјерити управо на локалитете гдје су оштећени путеви усљед експлоатације.

С обзиром да је блокадом пута био онемогућен просец реализације шумских дрвних сортимената, а што директно утиче на пословање Шумског газдинства, били смо принуђени да од надлежних институција затражимо заштиту својих интереса и интереса наших купаца, саопштено је из компаније Шумско газдинство “Бирач”.

(Извор: Зворнички.ба)