АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Не „исплати“се ни умријети: Цијене гробних мјеста у Српској држе корак са инфлацијом

Не „исплати“се ни умријети: Цијене гробних мјеста у Српској држе корак са инфлацијом

groblje
ФОТО: Илустрација, архив

 

На појединим градским гробљима у Српској од нове године важи скупљи цјеновник, а многа предузећа која још нису дизала цијене ускоро ће тражити сагласност локалне скупштине за то.Тако је резервација једног гробног мјеста у Лакташима, од 1. јануара, скочила са 600 КМ на 800 КМ! Што се тиче гробног мјеста за двоје, сада цијена износи 1.600 КМ, пише Српскаинфо.

Како су нам рекли у предузећу „Комуналац“, нове цијене одобрила је Скупштина, а разлог је поскупљење материјала!?

beoprom

Јавне набавке

Како кажу, сахрана у Лакташима, заједно са гробним мјестом, породицу кошта најмање 1.100 марака.Цијена уређеног гробног мјеста на бањалучком гробљу „Врбања“ износи 1.400 КМ.

Директор Градског гробља, Жељко Грбић, наглашава да неке цијене нису мијењане више од деценије, те да су планирали упутити иницијативу бањалучкој Скупштини за поскупљењем од 10-ак одсто.– Већ смо имали неке састанке на ту тему. Ево, и у понедјељак имамо састанак директора градских предузећа, када сам намјеравао говорити о томе. Није нормално пословати негативно; поскупјело је гориво, струја, све живо. Истичу нам и неке јавне набавке у склопу којих су биле дефинисане фиксне цијене. Сада треба потписати нове уговоре, а како се то буде рефлектовало на наше улазне цијене, вјероватно ће и на излазне – говори Грбић.

Додаје да су неки радници овог градског предузећа отишли у пензију, те је остатку запослених повећана плата.

243207426 1851495218355211 7767847680719628240 n
Đak sport – Zvornik!
Двије плате за једну гробницу

О поскупљењима увелико размишљају и у Приједору. И директор „Комуналних услуга“ Далибор Грабеж напомиње да већ неколико година цијене погребних услуга нису мијењане.– Да будем искрен, размишљали смо у том правцу, али морамо добити сагласност скупштине Града. Планирамо ићи према њима са захтјевом за поскупљењем док припремимо све процедуре, можда у фебруару, марту. Ми радимо бетонске гробнице и оне зависе од тренутне цијене на тржишту, бетона, жељеза, цемента, тако да ће њихова израда сигурно бити скупља него у проткелим годинама – рекао је он за Српскаинфо.

Гробница за једну особу у Приједору кошта око 2.514 КМ, а за двије особе цијена је између 3.700 и 3.900 КМ. Ове цијене биле су актуелне цијеле прошле године, а зависе и од материјала, димензија, локације. У цијену је, кажу, урачунат и рад радника и машина.

Што се тиче Бијељине, цјеновник у наредном периоду остаје исти, потврдили су у Градском гробљу. У овом граду, цијена једног гробног мјеста у потпуности припремљеног за сахрањивање кошта 690 КМ.

Директор Марио Томић рекао је недавно да због енормног повећања цијена грађевинског материјала постоји основ за поскупљење гробног мјеста, али да су одлучили да цијена остане иста, свјесни тешке ситуације.

zo zi nova
Zo-Ži Zvornik!
Погребна опрема

Посљедњих мјесеци порасле су и цијене погребне опреме, и то за 20-ак одсто.

– Цијене су постепено ишле горе како је расла и инфлација, прије годину дана мало, па љетос, па опет јесенас. Ми радимо само продају, а добављачи диктирају цијену. Њима је поскупио репроматеријал. Нема основе да цијене и даље расту. Једино ако се опет деси неки глобални потрес, онда нас као мало тржиште то директније погађа – оцјењује власник једне бањалучке фирме за погребне услуге.

Како прича, ожалошћене породице најчешће узимају сандук и крст који у просјеку коштају 600 марака, мада има људи који за ову опрему дају и дупло више.

На бањалучком Градском гробљу цијене сандука крећу се од 243 до скоро 4.000 марака. Крст кошта између 40 и 75 КМ.

viber image 2022 01 24 11 58 59 608
Samouslužna autopraonica Korund – Milići!

(Извор: Српскаинфо)