АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

Миле Матић: Приходи „Алумине“ близу 400 милиона КМ

Миле Матић: Приходи „Алумине“ близу 400 милиона КМ

Mile Matic predsjednik Upravnog odbora Alumine

 

Компанија „Алумина“ из Зворника у 2022. години имаће нешто мање од 400 милиона КМ прихода, што представља значајно учешће у бруто друштвеном производу Републике Српске, каже Миле Матић, предсједник Управног одбора овог привредног друштва.

Он је у новогодишњем обраћању директорима сектора и руководиоцима производних погона и служби, рекао да је јако важно извршавање радних и пословних задатака у сваком дијелу фабрике, наводећи да треба да буде што мање имејл преписки, а више оперативног и функционалног рада са главним циљем да купац производа компаније буде задовољан.

Оцијенивши да је 2022. година била сложена, турбулентна, неповољна и непредвидива, што је резултирало смањењем планиране производње, Матић је рекао да је умјесто 410.000 тона, што је био планирани технолошки капацитет, произведено око 350.000 тона.

 – На смањење производње највише је утицао недостатак инпута, помањкања логистике и драстично повећање цијена улазних сировина – рекао је Матић, сматрајући да се тај пад производње није посебно одразио на пословне резултате.

Истичући да је јако важно да се производни план испуни, Матић је рекао да је план компаније за 2023. годину око 330.000 тона, што је још мање у односу на већ прошлу годину, али да је захтјеван са становишта квалитета, динамике, рокова и логистике.

Он сматра да се у планирању производње мора улазити јако опрезно и прецизно, јер су стандарди у окружењу све лошији, све је мања могућности пласмана, као и понуда.

Alumina
 – Ипак, пословну 2022. годину завршићемо профитабилно, обавезе које произлазе из биланса према добављачима смо редовно сервисирали, све обавезе према држави на основу пореза и доприноса, накнада и такси и осталог смо мање више благовремено исплаћивали – рекао је Матић.

Наводећи да су обавезе према радницима сервисиране на начин договорен са Синдикатом, Матић је рекао да је 2022. година била јако ровита, јер се, након пандемије „Ковида 19“, свијет суочио са другим нестабилностима, што је повећало инфлаторни ток, па је фабрика морала да води рачуна о сваком детаљу и да свакодневно анализира ситуацију.

Матић је нагласио да је, поред свега тога, компанија имала шест циклуса повећања цијена према купцима што је јако сложен процес у постојећим условима пословања. Предсједник Управног одбора „Алумине“ сматра да је настао један цјеновни стампедо, тако да је повећање улазних инпута скоро свакодневно.

Према његовим ријечима, док је цијене захватио стампедо, тржиште је у паду, а Кина истовремено добавља јефтине руске енергенте, што ће створити велику конкуренцију компанији „Алумина“ са становишта пласмана роба својим купцима, односно „према купцима наших купаца“.

 – Зато је јако битно да се прави оптимизација производње у компанији, да се смањује цијена коштања производа, а примјер за то је нова упаривачка батерија ‘кестнер’ која ће у технолошком процесу производње, прије свега у погледу енергетске ефикасности, смањити финансијке трошкове – рекао је Матић.

Он је појаснио да је „кестнерова“ батерија објекат посебног садржаја који смањује нормативе, смањује цијену коштања, јача конкурентност и осигурава будућност и компанији и радницима.

Sve obaveze Alumina uredno servisira Mile Matic
Наглашавајући да развојни тренд треба наставити, јер енергетика постаје фактор број један, Матић је рекао да ће се тржиште, условно речено, регионализовати па се и ту мора правити прави договор да унутрашње ресурсе, у спрези са екстерним факторима, могу бити у прилог развојног тренда. Истичући да треба радити на томе што води прогресу у том дијелу, Матић је рекао да је свака иновација веома битна од аспекта штедње у енергетици, преко аспекта норматива па до аспекта дисперзије, како би имали више могућности снабдијевања у енергентском смислу.

Матић сматра да се са базним дијелом финализације готових производа у компанији може бити задовољно.

 – У области фино преципитирних хидрата, поред постојећих врста производа Алолт 60 и Алолт 90, направили смо нови тип Алолт 120, такође нова инвестиција која се односи на производњу корунда је пред пуштањем, имамо незавршене декантере на Силикагелу, наставићемо развојни тренд и тиме имамо пуно више опција за ову 2023. годину – рекао је Матић.

Матић истиче да су циљна позиција „Алумине“ преципитати и специјални зеолити.

 – Морамо направити стандарде да преципитате немамо угрожене са аспекта производне динамике, да имамо апсолутну сигурност да ће тржиште бити попуњено, ту је много опција и ту смо направили раст у посљедњих неколико година – рекао је Матић и додао да је у том сегменту направљен извјестан раст продаје већи од 40.000 тона годишње.

Он је нагласио да су преципитати добар и профитабилан производ и да се, посебно са новом врстом Алолт 120, добива изузетна тржишна позиција. Говорећи о плановима за 2023. годину, Матић сматра да ће производни план бити тешко направити имајући у виду пуно неизвјесности и непредвидивих ситуација.

 – Биће пуно пропадања производних погона у Европи, све је ово нека осмишљена деструкција, биће укидања радних мјеста – рекао је Матић и нагласио да „Алумина“ не би дошла у такву ситуацију мора бити организована да испуњава све планске обавезе и у производном и у смислу уштеда, као и у смислу односа према послу, што је све јако важно.

Uspjesno poslovanje kompanije uprkos brojnim teskocama Alumina
Према његовим ријечима, морамо се вратити на првобитну позицију а то је да фабрику осјећамо својом, да је свака уштеда на радном мјесту потребна, морална и нормална, јер ће свако друго понашање бити валоризовано кроз приходовно стање.

Он је нагласио да „Алумина“ има довољно унутрашњих ресурса и снага, кроз однос према људима, да се могу правити рјешења на добробит свих како би ишли само напријед да би се постизали лични, колективни и друштвени циљеви.

Говорећи о стечају Фабрике глинице „Бирач“, Матић је рекао да он траје скоро 10 година и да га треба завршити што прије, али не начин да буде лоше рјешење за будућност фабрике.

Он сматра да је тај посао потребно нормално завршити како би ова фабрика имала такву власничку структуру да се креће напријед, да се људи запошљавају и да иза тога стоје инвестициони циклуси уз подршку банака.

 – Дакле, ове године је мањи производно-технолошки план, али је доста квалитетнији у структури, дисперзији и прилагођавања тржишту – рекао је Матић и додао да са таквим планом очекује да се држи стандард запослених који је нормалан и прикладан за наше прилике, али да буде изнад других, једноствано да се живи од свог рада.

Матић је нагласио да се у том смислу радне обавезе морају обављати боље и квалитетније, да се постигну сви зацртани циљеви, да купац буде задовољан, јер је купац светиња и без купаца фабрика није ништа, те да се сви угвори реализују на начин на који ће колектив имати подршку купаца.

(Служба за односе са јавношћу „Алумине“)