АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

Млади металостругари „Алумине“: Кад се посао воли онда ништа није тешко (ВИДЕО)

Млади металостругари „Алумине“: Кад се посао воли онда ништа није тешко (ВИДЕО)

Mladi metalostrugari Alumine

 

Знање из школских клупа и вјештине које су стекли током практичног дијела наставе, били су најбоља препорука да добију први посао у компанији „Алумина“. Пет младих металостругара, некадашњи ученици Техничког школског центра, у Машинској радионици стасавају у мајсторе свог заната!

Митар Зеленовић, Милорад Дамјановић, Никола Тодић, Стефан Радић и Милорад Милошевић, голобради младићи, подједнаких година, раме уз раме са искусним мајсторима, налазе се за струговима, рукујући моћним машинама успјешно одговарају радним захтјевима.

 – Добро су се показали на својим радним мјестима – дочекује нас ријечима хвале за ове младе раднике, Раде Вукић, пословођа машинске обраде у Радионичком машинском одржавању, који практично свакодневно има увид у њихов рад.

Вукић подсјећа да су међу 12 ученика који су обављали практичну наставу у Машинској радионици, занимања обрађивач метала резањем, управо ових пет показали најбоље резултате и добили шансу да заснују радно мјесто у највећем зворничком колективу.

 – За сада оправдавају наше повјерење. Раде скоро све што и наши старији мајстори. Учимо их и васпитавамо у том радионичком духу, да имају радне навике и обавезе према послу и тако се и понашају – казује Вукић, чије је знање и радно искуство драгоцјено у Машинској радионици.

За успјешан рад ових младих људи велику заслугу имају старије колеге, искусни и врсни мајстори из Машинске радионице, који им на најбољи начин преносе своје знање и искуство.

Golobradi mladici stasavaju u dobre majstore
На самом улазу у велику халу Машинске радионице за стругом затичемо Николу Тодића. На ријечима шкрт, али максимално посвећен повјереном радном задатку.

 – Волим овај посао, прво што сам направио биле су прирубнице за цјевовод, а највећи изазов радно коло – говори Тодић, док смирено, одговорно и прецизно обавља радну операцију на изради једног резервног дијела.

Милорад Дамјановић каже да му је велика жеља била да постане металостругар.

 – Много ми значи што радим у „Алумини“, великој компанији. Исплатио се уложени труд послије три године школовања. Имамо све услове да постанемо добри мајстори – истиче овај 19-годишњак из Папраће код Шековића.

Његов колега Митар Зеленовић крајем прошлог мјесеца навршио је прву годину радног стажа.

 – Добијемо цртеж и технологију израде и по томе радимо, односно правимо тражени дио.

Посао је, каже, много занимљив.

 – Сваки дан се нешто ново научи – истиче Зеленовић.

У тајне металостругарског заната успјешно је упловио и Стефан Радић из Каракаја. Фабрика му је, како каже, надомак кућног прага.

 – Са 19 година имати сигуран посао је свакако охрабрујуће у данашње вријеме – казује Стефан, преокупиран израдом 20 комада прирубница за потребе производних погона.

Милорад Милошевић почео је радити у августу прошле године као металостругар, али је у међувремену оријентисан на послове металобрусача. Рад са брусилицом, каже, представља велику одговорност.

 – Код мене долазе финални комади на обраду, тако да мора бити максимална одговорност у послу – чујемо од Милошевића, додајући да се сви заједно труде да буде што мање шкарта током обраде готових елемената, поготово кад се ради о крупним комадима.

Код ових младих људи, несумњиво, присутна је жеља за доказивањем, желе, како кажу, да се својим претпостављенима прикажу у најбољем издању и зато им је веома драго кад на њихов рачун стигну похвалне ријечи од непосредних руководилаца, али и старијих колега.

(Извор: Алумина-инфо)