АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Погледајте ко су министри у новој Влади Српске

Погледајте ко су министри у новој Влади Српске

214515

 

Радован Вишковић, мандатар за састав нове Владе Републике Српске, посланицима Народне скупштине, предложио је свој будући кабинет и затражио њихову подршку.

На његов списком налази се 11 нових имена у односу на његов претходни кабинет.

Ово су будући министри у новој Влади Српске:

Министарство финансија – Зора Видовић (СНСД)

Рођена је 1954. године у Доњим Срђевићима, Општина Србац. Основну школу и Гимназију завршила је у Српцу, а Економски факултет 1978. године у Београду. У професионалној каријери била је финансијски руководилац у предузећу „Стирокарт“ Србац, директор Управе прихода у Српцу, директор Филијале Бањалучке банке и директор филијале Балкан инвестмент банке у Српцу, директор Живинопродукта у Српцу, директор Микрокредитне организације „Микрокредит“ у Српцу, посланик у Народној скупштини Републике Српске у два мандата, директор Пореске управе Републике Српске и министар финансија у Влади Републике Српске. По националности је Српкиња.

Министарство унутрашњих послова – Синиша Каран (СНСД)

Рођен је 19622. године у Грабовцу, Општина Бели Манастир. У Купресу је завршио основну школу и гимназију, а дипломирао је на Факултету политичких наука у Сарајеву. Магистарске студије завршио је на Правном факултету Универзитета у Бањалуци, гдје је одбранио и докторску дисертацију. Редовни је професор на Правном факултету Паневропског Универзитета АПЕИРОН Бањалука и Факултету за безбједност и заштиту Независног Универзитета Бањалука. Радио је у органима унутрашњих послова на радним пословима и задацима командира станице полиције Купрес, секретара СУП-а Купрес, начелника Одјељења криминалитета Станице јавне безбједности Центар Сарајево, начелника Управе за сузбијање криминалитета МУП-а Републике Српске, начелника кривичних истрага Агенције за истраге и заштиту (СИПА), те начелника Финансијско – обавјештајног одјељења СИПА. У Служби предсједника Републике Српске обављао је послове савјетника предсједника за безбједност, те Генералног секретара предсједника Републике Српске, а у посљедњем сазиву Владе Републике Српске. По националности је Србин.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите – Драгослав Кабић (СНСД)

Рођен је 1972. године у Приједору. Основну школу и средњу грађевинску школу завршио је у Приједору. По занимању је мастер инжењер грађевинарства, а звање је стекао на Универзитету у Београду. У досадашњој пословној каријери био је руководилац техничких послова у АД Водовод Приједор и Начелник Одјељења за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско стамбене послове у Градској управи Приједор. Био је одборник у Скупштини града Приједора у два мандата и посланик је у Народној скупштини Републике Српске. По националности је Србин.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Саво Минић (СНСД)

Основну школу је завршио Доњој Дубици, Општина Оџак, а средњу школу у Шамцу и Бијељини. Завршио је Правни факултет у Бањалуци, те стекао звање магистра, а потом и доктора правних наука. Положио је и правосудни и адвокатски испит. Бавио се адвокатском дјелатношћу, два мандата је обављао дужност начелника општине Шамац, био директор Агенције за аграрна плаћања, те директор привредног друштва Калдера Компани Лакташи. По националности је Србин.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво – Жељко Будимир (СНСД)

Рођен је 1977. године у Санском Мосту, гдје је живио са породицом. Од 1995. године живи у Бањалуци, гдје завршава Правни факултет. На Факултету политичких наука магистрира, а на Факултету политичких наука у Београду стиче звање доктора политичких наука. Изабран је у звање доцента на Универзитету у Бањалуци . На почетку професионалне каријере радио је у компанији Телеком Српске као руководилац сектора за правне послове. Од 2020. године савјетник је српског члана Предсједништва БиХ за међународне односе. По националности је Србин.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију – Бојан Випотник (УС)

Рођен је 1982. године. Дипломирао је на Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент у Бањалуци. Радио је у Комерцијалној банци Бањалука као стручни сарадник и виши стручни сарадник. Био је директор предузећа Нова консалтинг д.о.о, те шеф Кабинета министра просвјете и културе. По националности је Хрват.

Министарство енергетике и рударства – Петар Ђокић (СП)

Рођен је 1961. године у Брчком. По занимању је дипломирани економиста. Обављао је више високих политичких дужности на нивоу града Брчко. У више мандата је биран за народног посланика у Народној скупштини Републике Српске, а два пута је биран за предсједника Народне скупштине Републике Српске. Обављао је дужност министра рада и борачко инвалидске заштите у периоду од 2011. до 2014. године. Од 2014. до 2018. обављао је функцију министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, а у другом мандату Владе од 2018. до 2022. године дужност министра енергетике и рударства Републике Српске. По националности је Србин.

Министарство саобраћаја и веза – Недељко Чубриловић (ДЕМОС)

Рођен је 1953. године у Крупи на Врбасу. Дипломирао је на Машинском факултету Универзитета у Бањалуци. Радио је у привреди, на пословима од конструктора до директора. Обављао је функцију предсједника Извршног одбора Бањалуке. Више пута је биран за одборника у Скупштини Града Бањалука и за посланика у Народној скупштини Републике Српске. У два мандата обављао је функцију министра саобраћаја и веза у Влади Републике Српске. Био је предсједник Деветог и Десетог сазива Народне скупштине. По националности је Србин.

Министарство привреде и предузетништва – Војин Митровић (СНСД)

Рођен је 1961. године у бијељинском селу Доњи Бродац. Основну и средњу школу завршио је у Бијељини, док је диплому машинског инжењера стекао на Факултету техничких наука у Новом Саду гдје је и магистрирао, а затим и докторирао. Радио је на Факултету техничких наука у Новом Саду, у Фабрици Мајевица у Бачкој Паланци, у фабрици Панафлекс у Бијељини, те је био директор у фирми Октан промет. У октобру 2014. осваја посланички мандат у Народној скупштини Републике Српске. На Општим изборима 2018. године је освојио мандат у Представничком дому Парламента БиХ. Од децембра 2019. именован је за министра комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ. На Општим изборима 2022. године освојио је мандат посланика у Народној скупштини Републике Српске. По националности је Србин.

Министарство правде – Милош Букејловић (СНСД)

Рођен је 1989. године у Добоју. Основну и средњу школу је завршио у Добоју, а Правни факултет у Новом Саду. Радио је у Агенцији за развој малих и средњих предузећа Добој, Градској управи Добој, био је секретар Скупштине града Добој, потпредсједник и предсједник Скупштине Града Добој, те директор предузећа Електро Добој. По националности је Хрват.

Министарство просвјете и културе – Жељка Стојчић (СНСД)

Рођена је 1959. године у Мркоњић Граду. Основну и средњу школу завршила је у Мркоњић Граду. Основну и средњу школу завршила је у Мркоњић Граду, а Економски факултет у Сарајеву. Радила је на пословима плана и анализе у Радној заједници „Мањача“ Мркоњић Град, била је шеф рачуноводства у Шумском газдинству „Лисина“ Мркоњић Град, Начелник Одјељења за финансије у општини Мркоњић Град, Начелник Одјељења за привреду и финансије у општини Мркоњић Град, Помоћник министра у Ресору за буџет и јавне финансије у Министарству финансије Републике Српске, те је два пута бирана за посланика у Народној скупштини Републике Српске. У оба мандата обављала је функцију потпредсједника Народне скупштине Републике Српске. По националности је Хрватица.

Министарство здравља и социјалне заштите – Ален Шеранић (СНСД)

Рођен је 1977. године у Бањалуци, гдје је завршио основну школу и Гимназију. Медицински факултет завршио је на Универзитету у Бањалуци. Завршио је и додатну едукацију из породичне медицине, те специјализацију из епидемиологије. Мастер тезу одбранио је у оквиру програма Кил Универзитета у Великој Британији. По завршетку факултета, као доктор медицине, радио је три године у Дому здравља Кључ, након чега је каријеру наставио на различитим позицијама у Министарству здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске. У мају 2018. године именован је на функцију министра науке и технологије у Влади Републике Српске, а од октобра 2018. године, по овлашћењу предсједнице Владе Републике Српске обављао је и функцију министра просвјете и културе. У претходном сазиву Владе Републике Српске, од децембра 2018. године, био је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске. По националности је Бошњак.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу – Златан Клокић (СНСД)

Рођен је 1983. године у Прњавору, гдје је завршио основну и средњу школу, док је Електротехнички факултет завршио у Бањалуци. Радио је у предузећу Електрокрајина а.д. Бањалука, радна јединица „Електро-дистрибуција Прњавор, а обављао је и послове руководиоца радне јединице. Крајем децембра 2014. године именован је за министра за економске односе и регионалну сарадњу док је у периоду од 2018. до 2022. године обављао функцију за европске интеграције и међународну сарадњу. По националности је Бошњак.

Министарство управе и локалне самоуправе – Сенка Јујић (НПС)

Рођена је 1963. годину у Козарској Дубици. Дипломирала је на Правном факултету у Бањалуци. Радила је у Општинској управи друштвених прихода у Козарској Дубици, Станици јавне безбједности Козарска Дубица, у Општинском секретаријату за привреду и финансије у Козарској Дубици, у јавној установи Центар за социјални рад у Козарској Дубици, а од 2020. године је министар управе и локалне самоуправе у Влади Републике Српске. По националности је Бошњакиња.

Министарство трговине и туризма – Севлид Хуртић (БХ Зелени)

Рођен је 1970. године у Добоју. Основну и средњу школу завршио је у Добоју, Правни факултет у Новом Саду, а дипломирао је на Економском факултету, гдје је касније стекао звање магистра а потом и доктора економских наука. Био је одборник у Градској скупштини Добој, предсједник Скупштине Града Добоја, а на посљедњим изборима изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске. По националности је Бошњак.

Министарство за породицу, омладину и спорт – Дадо Доган (СП)

Рођен је 1988. у Јајцу. Средњу техничку школу завршио је у Брчком, а дипломирао је на Високо грађевинско-геодетској школи струковних студија, одсјек архитектура у Београду. Радио је у Јавном предузећу „Комунално Брчко“, био запослен у општинској управи Пелагићево, те у Јединици уа имплементацију Регионалног стамбеног програма у оквиру Републичког секретаријата за расењена лица и миграције. По националности је Бошњак.

317363533 570967928368011 2739748431775662847 n
Euro Travel Zvornik
💫 🎄 ŠOPING I ADVENT U BEČU 💫🎄
22.12. – 24.12.2022.
Iskoristite velike božićne rasprodaje i sniženja. Osjetite duh predprazničnog raspoloženja! 🎄
Program putovanja:
22.12. Polazak iz Zvornika oko 20:30h, iz Bijeljine oko 21:30h. Noćna vožnja sa usputnim pauzama po potrebi grupe.
23.12. Dolazak u tržni centar SCS u Beču. Slobodno vrijeme za šoping i individualne aktivnosti. Nakon šopinga sastanak putnika i nastavak putovanja ka centru Beča. Slobodno vrijeme za Advent. Oko 21h sastanak putnika i polazak ka Zvorniku.
Dolazak u Bijeljinu i Zvornik u jutarnjim časovima 24.12.2022.
Cijena aranžmana:
Zvornik: 99 KM
Bijeljina, Brčko: 89 KM
INFORMACIJE I REZERVACIJE ✅
☎️056-212-567
☎️056-213-567
📩info@eurotravel.ba

(Извор: РТРС)