АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

„Ви сте потребни овој земљи“ – порука словеначке министарке радницима из БиХ и Србије

„Ви сте потребни овој земљи“ – порука словеначке министарке радницима из БиХ и Србије

Untitled 21 1024x533 1 800x445 1

 

Мањак радне снаге све је израженији у Словенији, па Влада Роберта Голоба настоји да олакша и убрза административне процедуре за добијање радних и боравишних дозвола за стране раднике и њихове породице, каже за Српскаинфо Сања Ајановић Ховник, словеначка министарка јавне управе. Словенци рачунају, прије свега, на „појачање“ из БиХ и Србије.

Према подацима Министарства јавне управе Републике Словеније, у „дежели“ већ живи више од 100.000 држављана БиХ, те скоро 25.000 држављана Србије, који имају привремену или сталну дозволу за боравак, али то није довољно.

– У Словенији годишње око 40.000 радника оде у пензију, а око 20.000 нових људи долази на тржиште рада. Дакле, несразмјер је очигледан, а ако узмемо у обзир демографске показатеље и економски раст, та се провалија неће смањивати. Напротив – каже Сања Ајановић Ховник.

Административне препреке

Упркос томе што Словенија вапи за увозном радном снагом, они који желе да се запосле и настане у „дежели“ суочавају се с административним препрекама.

За разлику од привреде, која напредује и развија се, јавна управа у Словенији је “застала у деведесетима”, признаје министарка Ајановић Ховник.

Чекање на такозване „енотне дозволе“, које су истовремено и боравишне и радне, у појединим локалним управама траје мјесецима, а најтежа је ситуација у Љубљани.

 – У Љубљани имамо више од 16.000 захтјева који још нису дошли на ред за рјешавање, а процјењује се да је од 5.000 до чак 6.000 захтјева на чекању дуже од три године. Вјероватно је већина тих људи већ отишла из Словеније – каже Сања Ајановић Ховник за Српскаинфо.

Проблем с језиком

Када су истраживали зашто стално расте број неријешених предмета не само у Љубљани, него и у Марибору, Новом Месту, Копру и Новој Горици, испоставило се да је у више од 50 одсто случајева поступак успорен због неправилно попуњених захтјева.

 – Многи не разумију шта се тражи од њих. Тако у рубрици „законски стан“, што на словеначком значи „брачно стање“, људи уписују да имају или немају стан у Словенији – објашњава министарка.

Наводи да је у јулу тражила да се обрасци, које треба попунити, преведу на „српскохрватски“, односно на језике који су најчешће у употреби у популацији страних радника.

– Наравно, одмах су се појавили коментари типа “словеначки је једини службени језик у Словенији”. Знамо ми то, али стало нам је да боље информишемо људе који су заинтересовани за рад и боравак код нас – каже Сања Ајановић Ховник.

Нови закони

Признаје да у словеначком друштву још увијек постоји отпор према страним радницима и да се више од 30 година радило све да се им се отежа долазак у Словенију и останак у земљи.

– То је уткано и у наше законе и јавне политике, па и у схватања многих људи, чак и јавних службеника. Стратешко усмјерење ове Владе је сасвим другачије, али имаћемо много посла да промијенимо наслијеђено стање и реформишемо јавну управу – каже Сања Ајановић Ховник.

Министарка најављује доношење нових закона по хитном поступку, како би се олакшао долазак радницима из БиХ, Србије и других земаља.

– Они су добродошли и учинићемо све да то осјете већ при уласку у Словенију. Не само да су добродошли, ти су људи потребни овој земљи. Трудићемо се да им ова држава буде на услузи, једнако као и својим држављанима – поручила је Сања Ајановић Ховник.

(Извор: Српскаинфо)