Ранка Мишић у „Алумини“: Савез синдиката подржава све одлуке и ставове синдикалне организације „Алумине“

Ранка Мишић у „Алумини“: Савез синдиката подржава све одлуке и ставове синдикалне организације „Алумине“

 

Синдикат и менаџмент  „Алумине“ даће пун допринос да се изнађе најбоље рјешење кад је у питању  будући статус фабрике након завршетка стечајног поступка у матичном предузећу Фабрици глинице „Бирач“ у стечају, како би се у власничкој структури обезбиједио даљи развој компаније, те сигурност запослених и очувала сва радна мјеста, поручено је са састанка у „Алумини“, коме је присуствовала и Ранка Мишић предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

Челни људи „Алумине“ Миле Матић и Зоран Обреновић  презентовали су актуелну ситуацију у компанији, наводећи пословне успјехе, али и проблеме и тешкоће са којима се највећи зворнички колектив суочава.

У раду  састанка учествовали су и стечајни управник Фабрике глинице „Бирач“ у стечају Лазо Ђурђевић адвокат компаније  Владимир Милошевић и представници Синдикалног одбора Синдикалне организације металске индустрије и рударства у „Алумини“. 

Предсједник Савеза синдиката дошла је у „Алумину“ са тимом својих сарадника, подсјећајући да је на посљедњој сједници Предсједништва кровне организације радника Српске било говора о  актуелним приликама у овој  зворничкој фабрици и позицији њених радника. Са сједнице Предсједништва Савеза синдиката,   како је рекла, управо је иницирано одржавање овог састанка у „Алумини“.

 – Отворили смо сва питања, од покретања стечајног поступка до овог тренутка,  само с једним циљем – да се нађе рјешење како да се заштити производња, односно сви запослени, њихова примања која у овом тренутку имају, наравно са оптимистичном перспективом која је поткријепљена стварним доказима, те шта предстоји „Алумини“ уколико би се сви процеси који су у овом тренутку отворени када је у питању АД „Бирач“ у стечајном поступку, привели крају, односно да се заврше онако како је законима и прописано – истакла је Мишићева.

Нагласила је да Савез синдиката Републике Српске апсолутно подржава све одлуке и ставове синдикалне организације „Алумине“, додајући да су и на овом састанку тражена рјешења како би се дошло до циља коме теже  радници. 

 – Ми као Савез синдиката апсолутно стојимо иза свих захтјева радника који се тичу радних мјеста, њихових права, али и будућности запослених – истакла је Мишићева и објаснила да „Алумина“ има двојаку улогу – улогу за ову регију, али и улогу за Републику Српску и БиХ.

По ријечима предсједнице Савеза синдиката та подршка није ниједног тренутка упитна, али, како је рекла, ови радници од декларезке велике користи.

 – Ми смо покушали да тражимо нека рјешења која би могла да отворе врата да радници остваре свој циљ, да „Алумина“ напредује, да ради и остварује добит и да још више учествује у БДП-у Републике Српске. Виђећемо у времену које је пред нама да ли смо на добром путу. У сваком случају, ми ћемо помоћи да се одређена питања ријеше, односно да нека врата отворимо и  дођемо до рјешења која би управо била на трагу онога што радници траже – појаснила је Мишићева преносећи став Савеза синдиката Републике Српске кад је у питању будућа власничка структура ове фабрике имајући у виду њену важност за Републику Српску.

Предсједник Синдикалне организације металске индустрије и рударства Раденко Смиљанић подсјетио је да су Синдикат и радници „Алумине“  конкретном понудом изразили спремност да откупе потраживања државних институција у Фабрици глинице „Бирач“ у стечају, које је крајем јула ове године Влада Републике Српске продала фирми „Павгорд“ из Фоче Како је рекао, намјера је да запослени постану власници дијела капитала у овој фабрици, јер су, истакао је,   радници и менаџмент  „Алумине“ тренутно најбитнији фактор у креирању сигурне будућности ове фабрике.

 – Као што знате, ми смо у ранијем периоду имали турбулентну ситуацију, било је и протеста, гђе смо изразили жељу да купимо та потраживања и на тај начин осигурамо будућност фабрике – истакао је Смиљанић.

Он је навео да су се на састанку дотакли важних питања и неких детаља који можда нису били познати колегама у Савезу синдиката.

 – Разријешили смо неке неодумице и надам се да ћемо у будућности много лакше долазити до рјешења – поручио је Раденко Смиљанић који је и предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.

(Alumina info)