АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Zašto Sarajevu smeta ruski gas?

Zašto Sarajevu smeta ruski gas?

gas sa zigom
Gasno čvorište u Zvorniku, arhiv

Pred kalendarski dolazak zime i najavu hladnijih dana, teško je pronaći racionalno objašnjenje zbog čega se sarajevski političari protive izgradnji gasovoda „Nova istočna interkonekcija BiH-Srbija“, kojim bi se omogućilo još sigurnije snabdijevanje gasom svih potrošača u Srpskoj i Federaciji. Kako objasniti da bošnjačkim političarima smeta ruski gas kojim se, preko Zvornika, to isto Sarajevo grije već 40 godina, kaže direktor preduzeća GAS ReS za našu televiziju. Projekat je na čekanju, jer su bošnjački i hrvatski član više puta odbili inicijativu Milorada Dodika da Predsjedništvo odobri ugovor, kojim bi gasovod mogao preći Drinu.

Republika Srpska ne odustaje od gasovoda na pravcu Srbija-Bijeljina-Banja Luka- Prijedor- Novi Grad, s mogućim krakovima ka distriktu Brčko i Federaciji. Realizaciju blokiraju u Sarajevu, naime bez saglasnosti zajedničkih organa BiH, gasovod ne može preći državnu granicu. U preduzeće GAS Republika Srpska  kažu da gasovod „Nova istočna interkonekcija BiH-Srbija“ ima apsolutnu ekonomsku opravdanost.

mikoo

– Ključni problem je zaista predstavlja saglasnost drugog entiteta odnosno FBiH da Savjet ministara potpiše međudržavni ugovor o prelasku rijeke Drine sa Vladom Srbije. Zaista ne vidim nijedan razlog zašto se ne da saglasnost za izgradnju i otpočinje aktivnosti na tom projektu – rekao je Ljubo Glamočić, direktor GAS Republika Srpska.

„Rampu“ na projekat kojim se gasifikuje znatan dio Republike Srpske, planira izgradnja gasnih elektrana stavili su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva. Milorad Dodik je šest puta tokom ove godine tražio da se Predsjedništvo saglasi ali Šefik DŽaferović i Željko Komšić odbijali su da raspravljaju o ugovoru sa Srbijom koji bi omogućio izgradnju gasovoda.

– Ponovo su odbili da gasovod koji je od vitalnog interesa ne samo za Republiku Srpsku već i BiH. Time opet nanose štetu Republici Srpskoj i ugrožavaju njenu energetsku stabilnost – naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Šefik DŽaferović ne krije da se protivi gasnom sporazumu sa Srbijom jer, kako kaže, treba slijediti Evropu i riješiti se zavisnosti od ruskih energenata. Prednost daje tzv. južnoj konekciji na zapadu kojom bi se BiH spojila sa hrvatskim i evropskim gasovodom.

viber image 2022 01 24 11 58 59 608
Samouslužna autopraonica Korund – Milići!

– Mi smo dali uslovnu saglasnost za južnu interkonekciji koja je bitna za Federaciju, ali da bi se paralelno završila ta dva projekta. Već uvriježene floskula da se izbjegne tzv. maligni ruski uticaj sada se koristi i osporava prelazak granice između Srbije i BiH odnosno Republike Srpske da bi taj gasovod zaživio – dodao je Glamočić.

Dakle, političko Sarajevo ne pristaje da paralelno otročne realizaciju dva gasovoda ka Srbiji i Hrvatskoj. Već očekuje da Republika Srpska odustane od nove gasne konekcije sa Srbijom i da svoju energetsku stabilnost potčini evropskoj politici nezavisnosti od ruskih energenata koju Brisel „prodaje“ zemljama Zapadnog Balkana obećanjima o milionskim grantovima i kreditima.

– Vidimo da Rusija ne vodi samo rat protiv Ukrajine već i rat na energetskoj osnovi. I zato je važno da se držimo zajedno. I zbog toga EU predstavlja „Paket energetske podrške zemljama Zapadnog Balkana“ vrijedan 500 miliona evra, za izgradnju infrastrutkrure kojom bi se poboljšala energetska bezbjednost i smanjila ovisnost o ruskim energentima – naglasila je Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropske komisije.

Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu objasnili svojoj javnosti zašto im smeta ruski gas kojim se u ratu, a i sada preko Zvornika snabdijeva Sarajevo i bez koga bi se stanovici tog grada smrzavali.

oglas 2

– Sarajevo se grije gasom koji dolazi iz Rusije zadnjih 40 godina, koji je to drugi način, čim će se Sarajevo grijati ako nema. Nova istočna interkonekcija BiH odnosno Republike S sa Srbijom omogućava različite dobavne pravce gasa i omogućava sigurno snabdjevanje gasom – naglasio je Glamočić.

Planirana dužina gasovoda „Nova istočna konekcija BiH-Srbija“ je 335 kilometara, kapaciteta više od milijardu kubnih metara gasa godišnje. Pratio bi auto-put Banja Luka-Beograd. Izgradnja bi koštala oko 120 miliona evra, sredstva bi obezbjedio ruski Gazprom. Tim gasovodom bi ruski gas preko tzv. Turskog toka još jednim smjerom ulazio u BiH.

296300007 545796297331284 2037502310986678388 n
Keso gradnja DOO Zvornik

(Izvor: RTRS)