Ко има најбржи интернет на свијету, гдје су БиХ и Србија

Ко има најбржи интернет на свијету, гдје су БиХ и Србија

ФОТО: Илустрација, ИнфоБирач

 

На Исланду се сурфује просјечном брзином интернета од 216,56 Мб/с, па је на основу више од 200 милиона тестова повезивања спроведених широм свијета Исланд крунисан као европски, док је свјетски шампион широкопојасног приступа интернету у 2022. години Макао са 262,76 Мб/с.

Ово показује годишње истраживање портала цабле.цо.ук спроведено у периоду од 1. јула 2021. до 30. 2022, док је обрада података трајала све до 6. септембра, кад је омогућен јавни увид у мерења и резултате.

Иза Исланда су Луксембург, Лихтенштајн, Андора и Француска и ове државе заокружују најбољих или је можда боље рећи најбржих пет, с просјечном брзином преузимања између 120 и 220 мегабита у секунди, преноси Мондо.

Свјетску листу закључују Авганистан и Гвинеја Бисао са брзином мањом од 1 Мб/с, као и Јемен и Туркменистан у којима је брзина испод 0,8 Мб/с.

Величина земље свакако утиче и на брзину интернета. На примјер, земље попут Луксембурга или Лихтенштајна имају одређену предност, јер морају да пруже исти ниво интернет услуге на мањем подручју у односу на веће земље као што су Њемачка или Италија, што је у њиховом случају технички комплексније и свакако скупља инвестиција.

Француска је имала добре резултате током 2021. и 2022. чак и ако истраживање не узима у обзир регионалне разлике. Искључујући земље с мање од милион становника, француска мрежа фиксног интернета је трећа у свијету, иза Тајвана и Јапана.

Регион на зачељу Европе

На доњем крају листе су Босна и Херцеговина и Албанија као земље с најспоријом интернет брзином, што се јасно види и на карти у нашој галерији – просјечне брзине преузимања могу пасти и испод 20 мегабита у секунди. 

У БиХ су брзине 8,16 Мб/с у просјеку, што је на нивоу 2017. године кад је глобално мјерење кабле.цо.ук компаније у питању.

Хрватска и Словенија спадају међу земље с просјечним брзинама доунлоад-а од 20 до 49 Мб/с док Србија заузима боље мјесто с брзинама од 50 до 99 мегабита у секунди, показује мапа.

У Хрватској су брзине 20,74 Мб/с, а у Словенији 38,15 Мб/с. Србија има просјечне доунлоад брзине од 51,84 Мб/с, што је за 250 посто већа брзина него што је имају хрватски грађани.

Кесо градња ДОО Зворник

(Извор: Независне)