АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Na Crnom vrhu služen parstos za 11 stradalih pripadniкa VRS, MUP-a i civila      

Na Crnom vrhu služen parstos za 11 stradalih pripadniкa VRS, MUP-a i civila

DSC 0123

 

Parastosom, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na spomen-ploču na Crnom vrhu kod Zvornika obilježeno je danas 30. godina od  stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova i civila, koje su 10. septembra 1992. godine iz zasjede ubili pripadnici muslimaniskih snaga iz Srebrenice i Кamenice.

Predsjednik Gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornika Milivoje Marković rekao je da su na dijelu magistralnog puta Zvornik-Tuzla na lokaciji Crni vrh srebrenički i muslimani iz zvorničke Кamenice presjekli kolonu vozila koja se kretala iz pravca Capardi prema Zvorniku.

  – U koloni vozila toga 10. septembra 1992. godine ubijeno je pet pripadnika Vojske Republike Srpske, dva pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i četiri civila, od kojih niko nije bio naoružan, spaljeno je više kamiona i automobila, dok su isti dan u širem rejonu poginula još tri pripadnika Vojske Republike Srpske – podsjetio je Marković.

DSC 0113

Ističući da se i poslije 30 godina od zločina okupljamo na ovom mjestu stradanja, odajući počast nevino nastradalim licima koja su tom momentu bila samo putnici u koloni vozila, Marković je rekao da su taj zločin iz zasjede izvršili muslimani iz Srebrenice i zvorničke Кamenice duboko u unutrašnjosti Republike Srpske.

On je naglasio da se predmet Crni vrh, koji je dokumentovan, nalazi u ladicama Tužilaštva BiH koje, izgleda, nije zainteresovano za pokretanje istrage o ovom zločinu i dodao da je začuđujuće da ni poslije 30 godina od zločina u kojem su stradale nevine srpske žrtve, pravosudne ustanove BiH još nisu otvorila ovaj predmet.

Marković je podsjetio da su u napadu na kolonu vozila na Crnom vrhu ubijena lica iz Rogatice, Olova, Sokoca, Istočnog Sarajeva i Zvornika i naglasio da se ovaj zločin ne smije nikada zaboraviti.

Marković je rekao da je početkom septembra 2010. godine na lokaciji stradanja podignuta spomen-ploča posvećena nevino ubijenim srpskim žrtvama i otkrivena na dan stradanja 2010. godine, da bi je samo šest dana kasnije polomila i skrnavila nepoznata lica.

 – Nedugo zatim iste godine nepoznata lica su odnijela sto i klupe koje su bile postavljene oko spomen-ploče, te isjekli lanci i metalne cijevi kojima je bilo ograđeno spomen-obilježje – podsjetio je Marković.

On je rekao da je početkom septembra 2012. godine Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik, uz pomoć opštine i lokalne boračke organizacije, postavila novu spomen-ploču većih dimenzija sa urađenom betonskom ogradom i betonskim stolicama i klupama.

DSC 0126

 – Po drugi put, postavljena spomen-ploča je 18. avgusta 2014. godine oskrnavljena, odnosno potpuno je polupana, da bi nedugo zatim bila postavljena i treća ploča koja je na svu sreću do sada netaknuta – rekao je Marković.

On je rekao da je svaki vandalizam nad ovom  spomen-pločom prijavljen policiji.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih, predstavnici Gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Gradske boračke organizacije, i Gradskog udruženja ratnih vojnih invalida, predstavnici Policijske uprave, grada Zvornika i opštine Osmaci. 

Parastosu su prisustvovali gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i načelnik opštine Osmaci Radan Sarić.

(InfoBirač)