АКТУЕЛНОБРАТУНАЦРЕГИЈА БИРАЧ

Sastanak u Bratuncu: Bez dogovora proizvođača i otkupljivača o cijeni malina

Sastanak u Bratuncu: Bez dogovora proizvođača i otkupljivača o cijeni malina

malinjak arilje abdprom

 

Na sastanku proizvođača maline okupljenih oko regionalnog udruženja “Vilamet” za Miliće, Srebrenicu i Bratunac sa predstavnicima nekoliko hladnjača iz ove regije, koji je juče održan u Bratuncu, nije postignut dogovor oko otkupne cijene. Stav proizvođača maline oko cijene jeste da ona bude 10 KM, kao u Srbiji, jer su materijal za uzgoj i cijena rada znatno uvećani nego prošle godine.

beoprom

Za otkupljivače to nije prihvatljiva cijena jer, kako tvrde, izvoz je stao i interes za malinu nije toliko izražen. Neki od otkupljivača rekli su da je sva malina koju su otkupili prodata, ali da cijena koju traže proizvođači nije realna, te da je neko od otkupljivača ponudio 8.60 KM, što vide kao realnu opciju.

Proizvođači su istakli da se malina sa ovog područja plasira preko Srbije i zbog toga smatraju da cijena treba biti identična, a da je problem plasmana robe isključivo na otkupljivačima koji su uzeli robu.

Na sastanku nisu prisustvovali predstavnici veliki hladnjača koji diktiraju otkupnu cijenu, a prisutni otkupljivači su rekli da je zbog toga uzaludno pokušati kreirati otkupnu cijenu za ovu godinu.

Iako nije postignut dogovor, obje strane usaglasile su da je potrebno nastaviti pregovore.

03
Hotel Vidikovac – Zvornik!

(Izvor: esrebrenica.ba)