АКТУЕЛНОСРЕБРЕНИЦА

Na 45 minuta: Sindikat SŠC Srebrenica održao štrajk upozorenja

Na 45 minuta: Sindikat SŠC Srebrenica održao štrajk upozorenja

straj u skoli

 

Sindikalna organizacija Srednjoškolskog centra Srebrenica juče je održala štrajk upozorenja od 13.35 do 14.20 časova, u dužini jednog školskog časa, a povod je kasna odluka o imenovanju novog direktora, u periodu kada su svi interni konkursi prošli.

Kao razlog navode da je da je dosadašnji direktor Momčilo Cvjetinović četiri puta bio jedini kandidat na konkursu i dobijao mandat na tri mjeseca kao vršilac dužnosti, dok mu je posljednji tromjesečni mandat istekao 14. jula, a izbor novog direktora je objavljen u Službenom glasniku 25. avgusta.

 – Dakle, zbog nemara Vlade i resornog ministarstva i odugovlačenja oko imenovanja, svi interni konkursi su prošli, a kao posljedica toga dvoje naših radnika, koji žive sa svojim porodicama u Srebrenici, će biti proglašeni potpunim i djelimičnim tehnološkim viškom. S tim u vezi smo se tri puta pismeno obraćali predsjedniku granskog sindikata, gospodinu Dragan Gnjatiću i ministru prosvjete i kulture gospođi Nataliji Trivić, kao i predsjedniku Vlade gospodinu Radovanu Viškoviću. Međutim, nikakve odgovore nijednom nismo dobili – navodi se u saopštenju.

302534710 3212256818996437 6908553947443088989 n

Takođe, naveli su i svoje zahtjeve koji se odnose na to da se pronađe način da se zbrinu radnici koji su kasnim imenovanjem direktora proglašeni djelimičnim i potpunim tehnološkim viškom. Takođe da sindikat pokrene inicijativu za izmjenu zakonskih rješenja u oblasti imenovanja direktora škole, kandidat za direktora mora da bude iz matične škole veća uloga Školskog odbora u izboru kandidata za direktora škole, i da na inicijativu resornog ministarstva budu započeti pregovori čiji je cilj iznalaženje rješenja za prevazilaženje mogućih neželjenih problema.

Takođe nadležnom ministarstvu predložili su i neka rješenja kojim se može sanirati novonastala situacija, a radnici zadržali.

243207426 1851495218355211 7767847680719628240 n
Đak sport – Zvornik!

 – Nadamo se da će Ministarstvo konačno shvatiti ozbiljnost situacije na koju upozoravamo već duže vrijeme, te pronaći vrijeme da nas primi na razgovor na kome bismo ponudili rješenje, za koja imamo podršku i novoimenovane direktorke – stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik Sindikalne organizacije SŠC Srebrenica Dejan Kandić.

beoprom

Oko pedeset radnika ranije je održalo miran protest zbog načina izbora direktora i procedure koja traje dvije godine kada su pred zgradu ove škole izašli zbog čega jedan profesor ostaje bez posla, a drugi bez polovine norme.

Vlada Republike Srpske je na mjesto direktora na četiri godine imenovala Sanju Močević (SNSD) koja je obavljala funkciju direktora Osnovne škole “Kosta Todorović” u Skelanima.

stovariste1
ZO-Ži, Zvornik!

(Izvor: esrebrenica.ba)