БиХ: Пао прилив директних страних инвестиција

БиХ: Пао прилив директних страних инвестиција

ФОТО: Илустрација, архив

 

Уз повећање страних инвестиција у БиХ у 2021. години, прве информације о директним страним инвестицијама (ДСИ) у БиХ у првом кварталу 2022. године указују на смањење прилива инвестиција, потврђено је „Независним“ из Агенције за унапређење страних инвестиција у Босни и Херцеговини (ФИПА).

Како су истакли, и ранијих година смо били у ситуацији да је први квартал показивао смањење инвестиција, али је у другом и трећем дошло до повећања улагања.

„Још је рано говорити о трендовима инвестирања у 2022. у БиХ. Према процјени Конференције Уједињених нација о трговини и развоју, глобални токови ДСИ у 2022. вјероватно ће се кретати силазном путањом или у најбољем случају ће остати на истом нивоу“, навели су из Агенције.

Ђак спорт – Зворник!

Економиста Игор Гавран рекао је да је чињеница да у правом кварталу буду ниже инвестиције, али да, ипак, оне не буду нешто веће и у другим кварталима.

„Иако је било и повећања директних страних инвестиција у прошлој години, и то како смо излазили из најтеже пандемијске године, ипак је тај ниво јако низак, недовољан и великим дијелом се односи на постојеће инвеститоре и веома мало је нових, стварних и конкретних улагања, као и нових пројеката“, истакао је Гавран за „Независне новине“.

Говорећи о директним страним инвестицијама у БиХ ове године, Гавран каже да је тешко очекивати велика, нова улагања јер имамо ситуацију да је рецесија или почела или се најављује управо у земљама из којих смо се могли надати инвестирању.

НЕW ИН | За жену која жели да буде примијећена!
Посјетите нас или наруц̌ите онлине ➡️ 🛍🎉
#схоотер #фасхион #неwцоллецтион #јеанс #стреетстyле
Видимо се,
Ваш Схоотер

„То су земље Европске уније, САД, као и друге развијене државе које се тренутно углавном брину како се припремити за зиму, како преживјети енергетску кризу и одржавање пословања у властитим земљама, тако да нисам сигуран да ће се одлучити за улагања. Иако се буду одлучивали за улагања, њима неће бити дестинација БиХ, која нема предности у односу на друге земље у окружењу“, закључио је Гавран.

Из ФИПА су подсјетили да су директне стране инвестиције у БиХ у 2021. години износиле 971,2 милиона КМ или 496,6 милиона евра и веће су у односу на 2020. годину за 32 одсто.

„Прошлогодишњи износ ДСИ у БиХ је највећи од 2009. године у претходних тринаест година. Приливи инвестиција се могу окарактеризирати као охрабрујући, јер су за 250 милиона већи него у 2020. Тренд раста реинвестиране зараде постојећих предузећа са страним инвестицијама из 2020. године се наставио и у 2021. години“, објаснили су из ФИПА.

Додали су да су земље које су у БиХ током прошле године највише инвестирале Швајцарска, и то 210,8 милиона КМ, Турска 147 милиона КМ и Велика Британија 126,1 милион КМ.

„Земље које су регистровале значајнија повећања капитала у 2021. години, и то преко 50 милиона КМ, су Аустрија 96,1 милион КМ, Хрватска 82 милиона КМ, Србија 79,5 милиона КМ, Њемачка 76,9, Словенија 70,7 и Италија 58,7 милиона КМ“, рекли су из ФИПА. Највише директних страних инвестиција прошле године је регистровано у дјелатности трговина на мало, 172,9 милиона КМ, производња готових  металних  производа, осим  машина и опреме, 114,1 милион КМ и производња базних метала 102,7 милиона КМ.

ЗО-Жи, Зворник!

(Извор: Независне)