Како су разводи посвађали нотаре и адвокате у Српској – има ли основа за штрајк?

Како су разводи посвађали нотаре и адвокате у Српској – има ли основа за штрајк?

ФОТО: Илустрација, агенције

 

Нотарска комора Републике Српске сматра како адвокати немају аргументацију за најављени штрајк поводом новог Породичног закона, а којим се споразумни развод брака са суда пребацује на нотаре, пише Капитал.

Они сматрају како Адвокатска комора ванправним средствима врши притисак на Министарство правде које је обрађивач закона, и покушава да га натјера да  се из приједлога Закона испусти одредба којом је то предвиђено.

“Тако могу споразумно да разведу брак за један дан, а не да на тај чин морају дуже од тога да чекају. Адвокати не спомињу грађане и не констатују да је то лоше за грађане већ само поентирају да ће „имати мање посла и мање прихода”, саопштено је из Нотарске коморе РС.

Ђак спорт – Зворник!

Адвокатима поручују како “заборављају да је ово закон за породицу, а не за расподјелу прихода”.

Према њиховој оцјени одлуку о спразумном разводу треба препустити супружницима и да изаберу надлежни орган пред којим ће њихова воља бити испоштована у што краћем року и најближем органу последњег заједничког пребивалишта.

“За споразумни развод брака, ако постоји воља супружника за развод, адвокати немају посебну улогу у заступању и савјетовању, јер је воља супружника да се разведу, с тим да могу странкама писати приједлоге било за вођење поступка пред судом било пред нотаром, те примати одлуке о разводу брака у име клијената, што су и до сада радили и новим приједлогом се њихов положај ни у чему не би промијенио”, кажу у комори.

Није им се свидјела тврдња адвоката да нотари на уштрб њих добијају све већа овлаштења.

‼️ ФИНАЛНА РАСПРОДАЈА СЕ НАСТАВЉА ‼️
👉 СВЕ У ПОЛА ЦИЈЕНЕ 🔥
👉 Акција траје од 15.08.-21.08. ✅
Посјетите нас или наруц̌ите онлине !!!
Плацања:готовинско,преко административне забране.
Видимо се,
Ваш Схоотер!

“Ако је нотарској служби “пренијето“ толико надлежности и ако је та служба тако профитабилна, зашто се адвокати не пријављују на конкурсе за избор нотара, јер су остала у могим локалним јединицама нотарска мјеста непопуњена. Од укупно 63 службена сједишта у Републици Српској 38 је непопуњено”, констатују они.

Подсјећамо, Адвокатска комора Републике Српске најавила је штрајк уколико се из нацрта Породичног закона не избрише одредба која нотарима омогућава да разводе бракове када између сурпужника постоји споразум.

Нацрт закона прошао је јавну расправу и у Министарству правде се ради на његовом приједлогу. За Адвокатску комору Српске, планирана рјешења у случају да се задрже, су неприхватљива јер је то по њиховој оцјени додатно јачање нотарске службе и одузимања посла.

ЗО-Жи, Зворник!

(Извор: цапитал.ба)