Због фотографија 3.267 убијених Срба начелнику Братунца Срђану Ранкићу стигла кривична пријава – Срамота за тужилаштво РС

Због фотографија 3.267 убијених Срба начелнику Братунца Срђану Ранкићу стигла кривична пријава – Срамота за тужилаштво РС

 

На путу који из Братунца води ка Меморијалном центру Поточари, 9. јула постављене су фотографије припадника Војске РС-а. Тужилаштво Републике Српске због тога је поднијело кривичну пријаву против Срђана Ранкића, начелника општине Братунац који је тада казао да се ради о фотографијама убијених и погинулих српских војника и цивила током рата у БиХ.

– Данас је на моју адресу стигла кривична пријава од стране Тужилаштва Републике Српске као осумњиченом за почињено кривично дјело ,,Јавно изазивање и подстицање насиља и мржње“, а у вези са постављањем фотографија убијене српске дјеце, цивила и војника током рата 1992.-‘95., дуж регионалног пута Братунац-Поточари – истакао је Ранкић.

Подсјетио је да је током рата у Средњем Подрињу и Бирчу убијено 3.267 Срба те да за те злочине до данас нико није одговарао.

– Желећи да међународној јавности скренемо пажњу на српске жртве, и да за злочине над њима још нема адекватне казне, помогао сам породицама погинулих и несталих Срба, да дуж пута који води од Братунца ка Сребреници поставе фотографије настрадалих Срба. То је био једини начин да представницима међународне заједнице, који су присуствовали комеморативном скупу у Поточарима 11. јула, покажемо лица страдалих Срба, невине дјеце и цивила од којих они већ 30 година окрећу главу – објаснио је.

Истиче Ранкић како га је посебно посебно увриједило, то што је против њега оптужницу подигло Тужилаштво Републике Српске.

– Непрестано читам ову оптужницу и постављам себи иста питања: Како је могуће да ме институције Републике Српске оптужују за ово? Да ли је могуће да су наше српске жртве јавна увреда и за кога? Да ли су њихови невино дати животи чин мржње према некоме? И према коме? Немојте да се чудите, драга моја браћо, што нас Међународни судови и Суд БиХ осуђују за све и свашта, када институције Републике Српске овако поступају – истакао је.

Сматра да се против њега ,,подигла хајка” те да није никакво чудо што је покренут његов опозив за што криви и СДА те Рамиза Салкића.

– Никада ти људи нису ни бринули о свом народу и његовим жртвама. Све је то била политика, ја теби – ти мени. Срђан Ранкић неће одступити ни милиметра од својих принципа. Срђан Ранкић неће устукнути пред оваквим оптужбама. Срђан Ранкић није заборавио да му је мандат дао народ и за тај народ ја ћу, ако треба, и свој живот дати- поручио је начелник општине Братунац.

Подсјећамо, недуго након постављања фотографија, полицијски службеници у Братунцу су у складу са законом наредили њихово уклањање, након чега су фотографије пребачене на ограде приватних дворишта поред цесте.

ИнфоБирач