Завршен протест радника „Алумине“: Влади РС рок до понедјељка да поништи одлуку о продаји државних потраживања „Павгорду“

Завршен протест радника „Алумине“: Влади РС рок до понедјељка да поништи одлуку о продаји државних потраживања „Павгорду“

 

Читањем закључака које је јутрос усвојио Синдикат металске индустрије и рударства међу којима се тражи да Влада Рпеублике Српске повуче одлуку о продаји државних потраживања предузећу „Павгорд“ д.о.о. из Фоче, завршен је данашњи протест радника „Алумине“.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Раденко Смиљанић истакао је да је Влади РС дат рок да до понедјељка поништи поменуту одлуку.

 – Ова одлука је донијета на нетранспарентан и незаконит начин и зато тражимо да се до понедјељка ова одлука поништи. Уколико желе да продају потрживања онда тражимо да то буде урађено на транспарентан начин и да се то уради у законским оквирима. У случају да се ови захтјеви не испуне синдикат и радници ће наставити протесте и неће сносити никакве консеквенце у случају да протести прерасту у народни бунт – прочитао је Смиљанић.

Он је у изјави за медији додао да постоје индиције да није било основа за продају потраживања, а у том случају се залажу да се државна потраживања никако не продају.

 – Уколико ипак има основа за продају потраживања, онда тражимо исте услове за куповину јер и ми смо грађани Републике Српске – рекао је Смиљанић.

Окупљеним радницима су се обратили и други представници синдиката те радници „Алумине“, али и градоначелник Зворника Зоран Стевановић и народни посланик НС РС Небојша Вукановић. Њихова обраћања су протекла у међусобним добацивањима и оптужбама око разлога данашњег протеста. Вукановић је позвао раднике да истрају у својим захтјевима.

 – Сматрамо да је ова продаја незаконита и нетранспарентна. Мислимо да је ово јавно добро и тако треба и да остане, а не да пет или десет људи управља са свим ресурусима и предузећима – истако је Вукановић и подсјетио да је реаговао и у случају када се као потенцијални купац потраживања појавила фирма Батагон.

Стевановић је додао да је дошао на скуп јер је сазнао да ће се појавити поједини политичари који би окупљање радника искористили као политичку промоцију.

 – Ову причу не треба политизовати јер не може Вукановић вољети више ову људе или Алумину него ја. Други разлог је што ја данима покушавам да разговарам са представницима синдиката и управе да видимо гдје су проблеми. Они се не рјешавају бунтом већ разговором и ако има неких грешака треба их вратити на почетак. Нелогично је да синдикат није реаговао кад је потенцијални купац био Батагон, а то је зато што су имали интерес. Стога сматрам да је разговоhttps://www.youtube.com/watch?v=OYAUgLQKEJg&t=2sr, а не бунт начин рјешавања проблема – навео је Стевановић.

Скуп је почео нешто иза 10 часова, а завршен је око 11,20 часова.

(ИнфоБирач)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.