АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Služena liturgija Svetom novomučeniku Slobodanu i drugim drinjačkim novomučenicima

Služena liturgija Svetom novomučeniku Slobodanu i drugim drinjačkim novomučenicima

DSC 0016

 

Služenjem svete liturgije i lomljenjem slavskog kolača danas je je u hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači obilježen dan posvećen svetim novomučenicima ove parhoije među kojima su i Sveti Slobodan drinjački i kamenički, koji je stradao u posljednjem Odbrembeno-otadžbinskom ratu, te sveti protojereji Milan Petković i Timotija Popoviću, koji su od ustaške ruke stradali u Drugom svjetskom ratu. 

Sveštenik hrama Svetog đakona Avakuma U Drinjači Marko Danojlović je, nakon svete luturgije, naglasio da je novomučenik Slobodan simbol sve djece ovog svijeta, kao što je Dara iz Jasenovca mučenički simbol ovog svijeta, kao što je Milica Rakić simbol sve dejce ovog svijeta i kao što je Jevrejka Ana Frank simbol sve djece ovog svijeta.

Zapitavši se da li srpska djeca mogu biti simboli stradanja ovog svijeta, sveštenik Danojlović je rekao da je Slobodan raširenih ruku pošao u svoje selo Кamenicu da odveže psa sa lanca i neznavši za zlobu, jer je još bio dijete, potrčao prema komšijama muslimanima, koji su ga mučenički ubili.

DSC 0029

 – Ali, ne može dijete nekog drugog imena da bude veće od Slobodana. Po čemu se vaga, koji je kantar, koji su to tegovi. Niko u svjetu nema pravo da vaga žrtve, samo Godpod Bog, ali ne smiju neke žrtve biti veće od drugih – rekao je sveštenik Danojlović.

Prema njegovim riječima,  Sveti  arhijerejski sabor na čelu sa njegovom svetosti partijarhom srpskim Porfirijem, je zahvaljujući njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju, donio odluku da kao jedne od svetih novomučanika Eparhije zvorničko-tuzlanske uvrste dijete Slobodana i protojereje ove parohije Milana Petkovića i Timotija Popovića i još mnoge druge  širom ove eparhije,  koji su krvlju svojom natopili ovu zemlju kojom mi danas hodimo.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je novinarima da je ovo dan kada se sjećamo nevino ubijenog Slobodana, ali i dan kada njegova ikona stoji u hramu u Drnjači, opominjujući da djeca nisu ta nad kojima monstrumi mogu da se iživljavaju i ubijaju nevine duše.

On je dodao da će boračke organizacije proistekle iz Odbramebno-otadžbinsakog rata i dalje raditi na tome da se novomučeniku Slobodanu podigne spomen-obilježje u gradu Zvorniku.

Ističući da je pravda za stradalu srpsku djecu još nedostižna i pored dokazanih zločina, Marković je rekao da je ubica dječaka Slobodana presuđen minimalnom kaznom i pored dokazanog zločina.

DSC 0052

  – Sudstvo BiH je pod nečijom ingerencijom i kontrolom što dokazuju drastično velike kazne kad se presuđuju srpski borci, dok drugoj bošnjačkoj strani i pored dokazanih zločina  izriču se minimalne kazne. Nažalost takvo nam je pravosuđe u BiH – rekao je Marković.

Nakon svete liturgije, prelomljen je slavski kolač svetom novomučeniku Slobodanu, ali i svim novomučenicima eparhije zvorničko-tuzlanske, a potom položeno cvijeće na grob Slobodana Stojanovića, novomučenika drinjačkog i kameničkog.

Dječak Slobodan Stojanović (12) ubijen je u Кamenici kod Zvornika 27. jula 1992. godine kada se u selo vratio po psa. Ubila ga je pripadnik takozvane armije BiH Elfeta Veseli. Slobodanovo tijelo pronađeno je u junu 1993. godine u masovnoj grobnici kod Jošanice.

Prema patologu Zoranu Stankoviću, na dječaku su konstatovane brojne i smrtonosne povrede na glavi i tijelu nanesene tokom života i poslije smrti. Odsječeno mu je uvo, a oštrim predmetom nanesene pojskeotine u predjelu stomaka, dok mu je u sljepočnicu iz blizine ispaljen metak.

DSC 0032

(InfoBirač)