АКТУЕЛНОБРАТУНАЦРЕГИЈА БИРАЧСРЕБРЕНИЦА

Bratunac-Srebrenica: Malinari očajni – bliži se kraj berbe, a cijena nije definisana

Bratunac-Srebrenica: Malinari očajni – bliži se kraj berbe, a cijena nije definisana

branje malina

 

I ove godine proizvođači maline obraće svoje malinjake i nakon berbe saznati koliko će za svoj rad dobiti, ili kolika je cijena maline, piše portal ESrebrenica. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet” koje okuplja proizvođače iz Milića, Bratunca i Srebrenice, Ivan Stojanović kaže da je ovo prešlo svaku mjeru i da ovakav odnos prema proizvođačima treba biti kažnjen.

 – Za nekoliko dana se berba završava, a cijenu nisu istakli otkupljivači. Najvjerojatnije, naredne godine ćemo podržati ove manje hladnjače koje su izašle sa cijenom i malinu njima predati jer će očito i najbolje platiti – kaže Stojanović.

beoprom

Kako je rekao, ovim će se direktno uticati da hladnjače koje su korektne prema proizvođačima dobiju više robe i povjerenje proizvođača, dok će veće hladnjače koje čekaju završetak berbe kako bi izašle sa cijenama biti kažnjene i imaće manje robe i zarade.

On je rekao da je i dalje stav da je otkupna cijena maline ispod deset maraka, kao i u Srbiji, neprihvatljiva proizvođačima i kako navode, iskoristiće sve relacije da ona bude jednaka onima u regionu.

 – Jednostavno, isto je tržište, isti sortiment maline sa obe strane Drine. Cijena u Srbiji je od 550 dinara, 9 KM, do 650 dinara, 11 KM – rekao je Stojanović.

292619495 423819396328931 4979920217387857210 n
Vaš Shooter Zvornik!
Popust se odnosi na cjelokupan asortiman iz kolekcije proljeće-ljeto 13.7-17.7.
Vidimo se ?!

Nekoliko manjih hladnjača iz Podrinja izašlo je sa cijenom koja se kreće od 7 do 9 KM sa prevozom čime proizvođači nisu zadovoljni. Stojanović napominje da je prošlogodišnje nevrijeme i ove godine ostavilo posljedice, a da je sav poljoprivredni materijal koji se koristi u uzgoju i tretiranju malinjaka drastično poskupio.

Samo u Bratuncu više od 1.000 porodica se bavi malinarstvo.

djak
Đak sport Zvornik!

(Izvor: esrebrenica.ba)