АКТУЕЛНОЗАНИМЉИВОСТИЗВОРНИК

Danas su Sveti Vrači – Kozma i Damjan

Danas su Sveti Vrači – Kozma i Damjan

sveti vraci

 

Srpska pravoslavna crkva molitveno se danas sjeća Svetih Vrača – Kozme i Damjana, ljekara koji su besplatno liječili ljude, pa su zbog toga i ostali upamćeni kao „besrebrenici“.

Sveti Kozma i Damjan bili su ljekari i kako hrišćani čvrsto vjeruju, čudotvorci. Ova dvojica svetitelja bili su rođena braća, rodom iz Rima, a kao djeca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su imali veliku blagodat od Boga, da liječe ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su od bolesnika zahtijevali da vjeruju u Isusa Hrista, jer se svako ozdravljenje dešava voljom Božijom.

03
Hotel Vidikovac – Zvornik!

Naslijedivši veliko imanje, milostivo su ga razdavali siromašnima, ne očekujući nikakvu nagradu za to niti zahvalnost, jer su svako dobro djelo činili u ime Hristovo. U to vrijeme u Rimu je carevao neznabožački car, a pred njega su gonitelji hrišćanstva doveli, ovu svetu braću okovane u lancima.

Poslije dugog ispitivanja car im je naredio da se odreknu vjere u Isusa Hrista i prinesu žrtve rimskim bogovima. Međutim, Kozma i Damjan ne samo što nisu poslušali cara nego su ga još i savjetovali da on prizna „jedinoga istinitoga Boga – Isusa Hrista“.

Sveti mučenici Kozma i Damjan rekli su mu „Naš Bog nije stvoren, ali On je Stvoritelj svega, a tvoji su bogovi izmišljotine ljudske i djelo ruku umjetničkih. I kad ne bi bilo umjetnika da vam naprave bogove, vi se ne bi imali kome klanjati.“

beoprom

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je, poslije čuda učinjenog nad samim carem, kad su ga čudesno iscijelili od teške bolesti – car i sam izjavio svoju vjeru u Isusa Hrista i pustio braću. Kozma i Damjan zatim su nastavili da propovijedaju hrišćanstvo i iscjeljuju bolesnike. Nakon što se za njihovu moć da izlječuju ljude nadaleko pročulo, na tome im je bio zavidan neki ljekar, nekadašnji njihov učitelj, i pod izgovorom da beru ljekovite trave izveo ih u planinu i ubio kamenjem. Ovi svetitelji stradali su 284. godine.

286398055 1031850380797608 6087614221213181346 n

(InfoBirač)